Alba Iulia, o istorie in imagini

Publicat în: 
18 iunie 2015

Alba Iulia este un oras cu o traditie urbana milenara. In aceste locuri exista astazi o Cetate renovata, readusa la gloria de demult, un oras in plina dezvoltare pe plan turistic, un oras care isi poarta istoria cu mandrie, in imagini care spun cat o mie de cuvinte.

Alba Iulia este un oras cu o istorie bogata, o istorie de zbucium, glorie, lupta si triumf, un loc in care s-a definit identitatea Romaniei ca tara unita si un simbol al razboiului dintre civilizatii.

Alba Iulia a fost pe rand centru comercial, istoric, cultural si a devenit in secolul al XVI-lea capitala politica a Transilvaniei pentru ca astazi sa fie cunoscuta in tara si chiar in intreaga lume ca Cealalta Capitala a Romaniei.

Nume sonore se leaga de aceste locuri in care Mihai Viteazu a ctitorit resedinta mitropolitana ortodoxa, in care a fost ridicata cea mai mare Cetate Vauban din aceasta zona a Europei, in perioada de dominatie a Imperiului Habsburgic, si in care a avut loc incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, primii suverani ai Romaniei Mari.

Martori ai acestei istorii bogate stau cladirile si monumentele ce formeaza astazi circuitul turistic al orasului.

Batthyaneum

 

Biblioteca Batthyaneum este o cladire care pastreaza una dintre cele mai bogate colectii de opera literara din tara, cu peste 18.000 de volume pe diverse subiecte si din diferite perioade istorice. Acest tezaur cultural a fost daruit orasului Alba Iulia si intregii tari de catre Ignatiu Batthyany, descendent al unei familii aristocratice cu traditie in pasiunea pentru carte si cultura. Colectia de carti din biblioteca Batthyaneum a fost imbogatita prin donatii din colectiile episcopilor ce i-au urmat lui Ignatiu Batthyany. In aceasta biblioteca se afla si unul dintre cele mai valoroase manuscrise din tara si intreaga Europa, Codex Aureus.

Cladirea Babilon, care gazduieste astazi Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, una dintre cele mai importante institutii muzeale din tara, a servit initial (intre anii 1851 si 1853) drept hotel pentru ofiterii habsburgici si familiile acestora. Aceasta cladire si-a pastrat toate elementele originale de arhitectura, trecand printr-o atenta operatiune de restaurare in anul 2003. Interiorul cladirii a fost modificat pentru a putea gazdui spatiul muzeal.

Catedrala Romano Catolica este poate cel mai important monument din oras. Veche de peste opt secole, catedrala in stil romanic, gotic, renascentist si baroc este o cladire unicat nu doar in Romania, ci si in intreaga Europa de Est.

Cetatea Alba Carolina, complet renovata, este simbolul orasului de astazi. Este animata de mii de turisti, impletind in mod armonios, demn de luat ca model, prezentul si trecutul, progresul si importanta protejarii si valorificarii patrimoniului. Cetatea Alba Carolina este cea mai mare si impresionanta cetate de tip Vauban din aceasta parte a Europei si, desi a fost ridicata in egala masura cu scop propagandistic si militar, ca simbol al dominatiei imperiului habsburgic asupra Transilvaniei, astazi Cetatea si-a redefinit identitatea ca punct de reper in istoria Romaniei si ca simbol al Romaniei Mari.

"Alba Iulia, o istorie in imagini a orasului prin strazile si monumentele sale" este o expozitie al carui vernisaj a avut loc vineri, 5 iunie la Muzeul Principia in Piata Cetatii, finantata de Consiliul Local si Primaria Municipiului Alba Iulia in parteneriat cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram