#AlbaIulia face un milliard de paşi înainte, în Săptămâna Mobilității

Publicat în: 
13 septembrie 2019

7 zile,  7 acțiuni dedicate ideii de mobilitate, 1 săptămână atipică la Alba Iulia. Localnicii și turiștii sunt provocați să înlocuiască mașinile personale cu mersul pe jos, cu ciclismul sau să aleagă mijloacele de transport în comun, pentru reducerea traficului și a poluării.

Preocuparea constantă pentru promovarea unui stil de viață sănătos, acțiuni prietenoase cu mediul, competiții locale tradiționale sau noutăți sunt “ingredientele” principale ale unei săptămâni atipice la Alba Iulia. Între 16 și 22 septembrie toți albaiulienii sunt invitați la SĂPTĂMÂNĂ EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII ( S.E.M.), care anul acesta are ca tema generală “Mersul pe jos și ciclism în condiții de siguranță”, iar sloganul este „Mergi Cu Noi!”.

Municipalitatea din Alba Iulia este un participant constant la această inițiativă europeană și, împreună cu partenerii locali, va organiza cel puțin o activitate tematică în fiecare zi din Săptămâna Europeană a Mobilității.

De luni până duminică, fiecare zi va avea ceva special de oferit iar, pe parcursul întregii săptămâni, albaiulienii sunt încurajați să își trimită progresul și performanța în materie de mers pe jos și număr de pași “bifați”  pe pagina oficială de facebook a Municipiului Alba Iulia, la secțiunea dedicată Săptămânii Europene a Mobilității. Tot aici este disponibil și programul detaliat al fiecărei zile din S.E.M.

Punctul culminant al săptămânii îl va reprezenta ziua de sâmbătă, 21 septembrie, când este programată una dintre cele mai populare acțiuni dedicate mișcării de masă: competiția de alergare Alba Iulia City Race. Tot sâmbătă, albaiulienii pot merge La Pas pe Pasaj: zona din fața M-urilor, între străzile Cloșca și Vasile Goldiș, va fi închisă circulației auto și transformată în loc de promenadă și activități interactive dedicate celor mici

 “Cel mai bun exemplu e exemplul personal. De aceea, împreună cu toți colegii din Primărie, am hotărât nu doar să predicăm, ci să și practicăm. Iar în această săptămână europeană a mobilității, la care participăm de atâția ani, parcarea din faţa Primăriei Alba Iulia va fi liberă de “ocupanții” ei obișnuiți, singura excepţie fiind maşina electrică nepoluantă, pe care în ziua de 21 septembrie, albaiulienii o vor putea testa gratuit. În locul mașinilor vor apărea biciclete, cargo-biciclete, trotinete sau orice altă soluție de mișcare fără poluare. Nimeni nu va păți nimic dacă renunță la mașină, chiar și pentru 7 zile. Dimpotrivă. Conceptul general cu care ne-am înscris anul acesta în SEM este “Alba Iulia – Un miliard de pași înainte!” și îmi doresc ca un număr cât mai mare de albaiulieni să rezoneze cu el, să aleagă mersul pe jos sau cu bicicleta, iar la sfârșitul săptămânii să “contabilizăm” mai mult decât cei un miliard de pași pe care ni i-am propus. Știu că primul pas din cei un miliard e cel mai greu, cel în care renunți la comoditatea mașinii dar, odată făcut, întreaga poveste generează doar beneficii” a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.

Acțiunea municipalității este susținută de o întreagă serie de parteneri locali: Poliția Municipiului Alba Iulia, Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba Iulia, Centrul de Activități “Creștem frumos”, „Punctul pe i – Imaginație și inovație”, Asociația “Cu copiii la povești”, Farmacia Vichi Farm, Bicheru Cycling, Hotel Transilvania. Lista rămâne însă deschisă pentru oricine dorește să se alăture activităților dedicate mobilității și derulate în cursul săptămânii 16 – 22 septembrie 2019.

Despre Săptămâna Europeană a Mobilității

Prima ediție a S.E.M. a avut loc în anul 2002 și a pornit de la ideea îmbunătățirii calității vieții și a sănătății cetățenilor europeni. Soluția a venit sub forma unei săptămâni întregi dedicate, la nivel european și mondial, mobilității sustenabile, a unor modalități alternative de transport, prietenoase cu mediul și, în general, a unei atitudini pozitive. Acțiunile anuale derulate în cadrul S.E.M. sunt dintre cele mai diverse și fiecare oraș poate opta pentru acțiuni programate strict în cadrul săptămânii, pentru acțiuni pe termen lung pentru susținerea mediului și reducerea poluării dar și pentru o zi fără mașină, parte din campania mondială World Car - Free Day.

În primul an în care a fost implementată, campania a înregistrat puțin peste 1700 de participanți. Evoluția a fost însă una spectaculoasă iar în anul 2018, Săptămâna Europeană a Mobilității a reunit aproape 2800 de municipalități care s-au implicat activ în susținerea ideii, prin acțiuni locale. A fost cel mai mare număr de orașe participante din întreaga istorie a acțiunii iar Alba Iulia a fost unul dintre cele 39 de municipalități din România implicate. Până acum, în 2019, s-au înscris în campanie 20 de orașe din România, inclusiv Municipiul Alba Iulia: http://www.mobilityweek.eu/participants/?year=2019&country=RO

 

PROGRAM

"Povești pe roți” – campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive provocate de traficul rutier și să promoveze mijloacele de transport prietenoase cu mediul, cu accent pe modul de utilizare al cargo bicicletelor
16.09.2019, ora 15:00, Biblioteca urbană, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia
17.09.2019, ora 15:00, Biblioteca urbană, Parcul Unirii
18.09.2019, ora 15:00, Biblioteca urbană, Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian”
19.09.2019, ora 18:00, Biblioteca urbană, Porta a IV-a

„Tură în natură” – un tur deschis, realizat în colaborare cu Asociația Bicheru Cycling care presupune plimbare cu bicicletele pe pista de pe Dealul Mamut, respectiv promovarea drumețiilor cu bicicleta.
20.09.2019, ora 18:00, Pista de biciclete, Dealul Mamut

„Alba Iulia City Race” – eveniment atletic de anvergură internațională, cu start în bloc care combină alergarea pe șosea cu alergarea în teren variat. Participanții se vor putea înscrie la una dintre cele 5 curse programate în cadrul acestui eveniment, respectiv Semimaraton 21km, Cros 10km, Cros 5km, Cursa Cetății-Family Run și Kids Run. Competiția a fost astfel concepută pentru a atrage un număr cât mai mare de oameni în Alba Iulia pe de o parte, cât și practicanți ai sportului în aer liber (detalii pe http://albaiulia.cityrace.ro/)
21.09.2019, ora 10:00, start Piața Cetății Alba Carolina

„Dă-te cu mașina SmartCity” – albaiulienii au ocazia să testeze mașina electrică „Smart City”. Este o campanie de conștientizare asupra utilității folosirii mijloacelor de transport nepoluante. Înscrierea se va face pe parcursul săptămânii 16-20 septembrie între 08:00-16:00, prin Dispeceratul Primăriei Alba Iulia – 0258819462 (tasta 9).
21.09.2019, 09:00-15:00, Alba Iulia

„La Pas pe Pasaj” și „Alba Iulia pedalează” – zona din fața M-urilor, între străzile Cloșca și Vasile Goldiș, va fi închisă circulației auto și transformată în loc de promenadă și activități interactive dedicate celor mici. Ne propunem să „împrietenim” juniorii cu bicicletele, într-un mod interactiv, printr-un concurs inedit.
21.09.2019, 14.00-16.00,  bd. 1 Decembrie 1918 (între str. Cloșca și str. Vasile Goldiș)

„EcoParcarea” – în perioada 16-22.09.2019 – parcarea auto din fața Primăriei Alba Iulia se va transforma într-un spațiu al vehiculelor nepoluante. Locul mașinilor clasice va fi luat de biciclete puse la dispoziție de iVelo.
16-19.09.2019, 11:30-18:00,

Vineri, 20.09.2019, 11.30-15.00

iVelo, Primăria Alba Iulia

„SmartMoving” – în perioada 16-22.09.2019 – în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, poți testa bicicletele smart și celelalte vehicule electrice. Condiția e să reciclezi: 4 PET-uri = 1 voucher pentru plimbare gratuită.
16-22.09.2019, 11:00-18:00, EcoMobilitate, Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

„Alba Iulia pe două roți” – în perioada 16-22.09.2019 – Hotel Transilvania te invită să descoperi Alba Iulia pe bicicletele Pegas. Ai o întâlnire de afaceri sau vrei doar să vezi orașul? Alege un mod eco și „cool” în același timp: bicicleta.
16-22.09.2019, 11:00-18:00, recepția Hotel Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram