#AlbaIulia100: Cea mai mare cetate din România

Publicat în: 
11 martie 2018

Cetatea Alba Carolina „respiră“  în zilele noastre un aer mândru și semeț, de fortificație care a văzut multe în decursul celor trei secole de  existență și a rezistat cu încăpățânare în fața tuturor provocărilor. Asta, până când și-a primit tratamentul de revigorare, pe măsura importanței pe care o poartă. În timp, și-a câștigat un loc special în rândul cetăților-surori din România. 

În cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, vă prezentăm 25 de motive pentru care merită să vizitați Cetatea Alba Carolina:

1. Este cea mai mare cetate din România, perfect conservată de peste 300 de ani. Simbol al puterii politice, economice și militare a Habsburgilor, Cetatea a primit numele împăratului Carol al VI-lea, a cărui statuie ecvestră domină Poarta a III-a, cea mai importantă și impozantă dintre cele șapte porți ale fortificației.

2.Traseul celor Trei Fortificații amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina, are conformația unui muzeu în aer liber. Vizitatorii au ocazia zilnic, între orele 09.00-21.00 să se întoarcă în timp, să călătorească de-alungul a două milenii, printre vestigiile celor trei fortificații suprapuse: Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Poarta de sud a castrului roman

3.Spectacolul salvelor de tun. Turiștii care ajung pe traseul fortificațiilor pot admira din punctele de belvedere, imaginea panormamică pe care o au asupra Orașului de Jos și a Văii Mureșului. Tot de aici pot urmări în sezonul turistic, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, impresionantul spectacol al salvelor de tun, derulat după tehnica utilizată acum 300 de ani.

4.Dacă tot ajungeți aici, merită să vizitați și expoziția dedicată restaurării sculpturilor care decorează porțile cetății bastionare. Exponatele sunt prezentate în caponiera care străbate zidul dintre bastioanele Eugeniu de Savoia și Sfântul Ştefan, devenită galerie.

5.Dar puteți petrece o frumoasă după-amiază cu cei dragi și la Centrul de echitație, aflat pe traseul sudic. Asistați de instructori de călărie profesioniști, puteți lua lecții de călărie cu cai de rasă friziană, recunoscuți pentru ținuta lor aristocratică și pentru docilitate, în timp ce copiii pot opta pentru ponei.

6.Puteți apoi vizita butaforia ce sugerează locul de execuție care era amplasat în afara orașului, cu eșafodul care trimite la execuția conducătorilor Răscoalei din 1784  Horea, Cloșca și Crișan. Trecând prin caponieră și peste pod veți ajunge pe Ravelinul Sfântul Francisc de Paola, locul pe care a fost amplasat acest obiectiv turistic.

7.Există chiar un Traseu al Eroilor Neamului Românesc cu trimitere la epilogul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. Pe acest traseu descoperiți locurile în care au fost închiși conducătorii  Răscoalei și puteți vizita și temnița folosită în trecut de autoritățile austriece pentru cei care încălcau legea.

8.Dar trebuie să vizitați și Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan“, cel mai important monument de for public, ridicat în ultimii 100 de ani în România. Acest obiectiv din piatră, înalt de 20 de metri și vizibil de la zeci de kilometri este amplasat în fața Porţii a III-a a Cetății. Din preajma lui se poate admira imaginea panoramică a Orașului de Jos.

9. De reținut că monumentul este inedit și prin compoziția de mari dimensiuni, redată în altorelieful adosat laturii estice. Aceasta reprezintă o Victorie  înaripată ce îmbină graţia feminină cu forţa ideii revoluționare, ţinând în mâna dreaptă o cunună de lauri destinată celor trei conducători ai Răscoalei de la 1784. Prin analogie cu Victoria din Samotrache, se mai numește „Victoria de la Alba Iulia“.

10.Unul dintre aspectele care fac unică Cetatea Alba Carolina este succesiunea celor șase porți situate pe axa est-vest, pe flancul sudic al fortificației. Merită să urmați Traseul Porților Cetății, care vă poartă de la Poarta I, aflată în Răsărit, până la Poarta a VI-a, aflată la Apus. Adică  traseul care vă poartă prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Poarta I, detaliu

11.Intrând prin Poarta I a Cetății, asemănătoare unui arc de triumf,  vi se oferă o  adevărată „oră“ deschisă de istorie despre antichitatea romană și mitologia sa. O istorie revendicată de împărații Sfântului Imperiu Romano-Germanic.

12.Cel mai important monument baroc din Transilvania, Poarta a III-a, are aceeași formă de arc de triumf. Este numită și Poarta lui Carol, după statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, aflată deasupra ei.

Poarta a III-a, detaliu

13.Dacă doriți să cunoașteți imaginea simbolică a Furiei/Mâniei, o descoperiți pe bolţarul median al arcului Porţii a IV-a a Cetății.

14.Știați că Bastioanele Cetății, șapte la număr, dau Cetății Alba Carolina forma de stea cu șapte colțuri? Numărătoarea lor începe de la Poarta a III-a, spre sud, în sensul mersului acelor de ceasornic. Bastionul Sfântul Capistrano, spre exemplu, de pe latura de Răsărit a fortificației, a fost botezat de austrieci după Giovanni da Capistrano, un călugăr franciscan italian, canonizat în 1690.  Spațiul interior al acestui bastion, amenajat și folosit, în funcție de nevoile vremurilor, a fost depozit de pulbere în vremea austriecilor, moară în timpul asediului cetății din 1849, cramă după 1968 și restaurant, în zilele noastre.

15.În epoca în care Cetatea era controlată de armata imperială (1687-1867), de armata austro-ungară (1867-1918), apoi de armata română după anul 1918, perimetrul acesteia s-a distins în peisajul urban al Transilvaniei prin numeroase parade şi ceremonii militare. Astăzi, un moment care bucură locuitorii şi vizitatorii municipiului, căci reconstituie atmosfera de odinioară, este ceremonialul schimbului de gardă, care are loc în sezonul turistic, în fiecare zi la ora 12.00, între porțile a III-a și a IV-a. Garda austriecă a Cetății are trei corpuri de artilerie, de infanterie și de cavalerie. Militarii sunt echipați în uniforme realizate după modelul celor purtate de armata imperială.

Garda Cetății/Foto: Ania Ciolacu

16.În Piața Cetății veți descoperi Monumentul Custozza inaugurat în 1906, care amintește de conflictul militar dintre Italia și Austria pentru cucerirea Veneției și în acest context, de participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, din 1866. Un monument ce dovedește interferențele istorice existente între Alba Iulia și celebrul oraș italian Veneția.

17.În aceeași piață aflați povestea monumentului Lossenau, a cărui piatră de temelie a fost pusă în prezența împăratului Franz Iosif, la 23 iulie 1852. Din punct de vedere arhitectural și stilistic, este considerat o replică de dimensiuni mai reduse a Monumentului Victoriei din Timișoara.

18.În Piața Cetății vă puteți opri și la un concert, pentru a face fotografii sau pentru a discuta cu prietenii. Este locul din inima fortificației în care muzica se aude cel mai bine, căci este locul în care își dau întâlnire anual zeci de mii de oameni de toate vârstele, pentru a se bucura de concertele artiștilor din țară și străinătate.

19.Și tot la Alba Iulia veți descoperi cea mai mare scenă desfășurată într-un decor natural, cuprins între zidurile celei mai mari Cetăți din România. În acest spațiu sunt invitate orchestre simfonice, se proiectează filme, se organizează expoziții, dar și tradiționale festivaluri de folk, jazz și rock. Veți putea astfel participa gratuit la evenimenele culturale, artistice și sportive care se vor  organiza în acest perimetru,  în 2018.

20. O ambianță deosebită găsiți și în tabăra militară, amenajată tot pe traseul sudic. Aici veți fi întâmpinați de hangii și hangițe, îmbrăcați ca acum 300 de ani.

21.De Traseele șanțurilor Cetății, puteți profita și plimbându-vă cu bicicleta sau cu rolele. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.

22.Cetatea adăpostește cea mai mare aglomerație pe metru pătrat de monumente emblematice pentru epoci, stiluri și culturi diferite, din România

23.Cetatea este locul în care se păstrează edificii, integral sau părți ale acestora, ridicate, pe rând, de romani, maghiari, austrieci și români.

24.Cetatea este actualul brand al municipiului Alba Iulia. Simbolul Cetății în formă de stea este elementul cheie al logo-ului orașului

25.Vedeți la fața locului cum arată cea mai mare cetate din România după ample lucrări de restaurare de peste 50 milioane de euro, sumă pe care orașul a atras-o de la Uniunea Europeană.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Credite foto: Municipiul Alba Iulia

Sinteză realizată de Nicu Neag

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram