#AlbaIulia100: Locuri care amintesc de momentul 1918

Publicat în: 
8 noiembrie 2018

Unul dintre momentele majore în care Alba Iulia s-a intresectat cu istoria mare a României rămâne 1918. Oraşul și-a asumat atunci onorabil responsabilitatea de a organiza Marea Adunarea Naţională, deși avea numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri.

Turiştii care vor alege să sărbătorească împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România la Alba Iulia trebuie să ştie că în oraş există mai multe locuri care amintesc de momentul 1918:

Sala Unirii-locul în care s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Va fi redeschisă oficial doar  la  1 Decembrie. Data ar urma să coincidă cu lansarea celui mai important produs cultural-turistic naţional din România.

Fostul câmp al lui Horea- în care s-au adunat peste 100.000 de români din toate colțurile Transilvaniei în ziua de 1 decembie 1918, devenit  Parcul Unirii. Aici este în derulare un amplu proiect de amenajare a  Ansamblului Memorial al Marii Uniri şi al Monumentului Unirii. „Este un semn al Unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părţi ale ţinuturilor româneşti, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, este explicaţia artistului Mihai Buculei, autorul lucrării, în legătură cu ceea ce reprezintă monumentul.

Imagine de prezentare a Parcului Unirii, după finalizarea lucrărilor de modernizare

Podul Marii Uniri va fi cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei. Va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va face legătura între Parcul Unirii şi Catedrala Încoronării.  Monumentul va avea la sfârşit aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone.

Monumentul va fi inaugurat de Ziua Naţională.

Casa Velican—aici s-au întâlnit reprezentanții românilor ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat. În 2 decembrie, spre exemplu, aici s-a înființat, Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei.

Sursa foto: http://albaiuliaqr.ro/

Povestea locului poate fi aflată cu ajutorul plăcuței cu cod QR, întrucât edificiul este în stare de conservare.

Fostul Hotel Hungaria-aici s-au negociat și stabilit la 30 noiembrie 1918 articolele Rezoluției Unirii, documentul fundamental al Unirii Transilvaniei cu România, votat a doua zi, 1 decembrie 1918, în actuala Sală a Unirii.

Sursa foto> http://memoriaurbis.apulum.ro/ro

Povestea locului poate fi aflată cu ajutorul plăcuței cu cod QR, întrucât edificiul nu mai există în zilele noastre.

Catedrala Încoronării-este primul și cel mai important lăcăș de cult ridicat în Transilvania după Marea Unire, veritabil simbol al desăvârșirii Unirii.Sursa foto: http://albaiuliaqr.ro/

Biserica „Sfânta Treime“ din Maieri I- aici s-a ținut slujba oficială în dimineața zilei de 1 decembrie 1918.

Sursa foto: http://albaiuliaqr.ro/

Biserica „Sfânta Treime” din Maieri II –și aici s-a ținut slujba oficială în dimineața zilei de 1 decembrie 1918.

Sursa foto: http://albaiuliaqr.ro/

Cimitirul Maieri-în care își dorm somnul de veci personalități implicate în Unirea Transilvaniei cu România: Florian Medrea-comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, gardă ce a păzit orașul pe timpul Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918, Dominic Medrea- organizatorul  serviciului sanitar pe durata evenimentului; Samoilă Mârza- supranumit „fotograful Unirii”, de la care ne-au rămas imaginile Unirii; Ion Arion- considerat primul „martir al Unirii”.

Samoilă Mârza/Sursa> http://memoriaurbis.apulum.ro/ro

Gara orașului- a  fost martora venirii participanţilor la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918.

Gara, la începutul secolului XX/Sursa:  http://memoriaurbis.apulum.ro/ro

Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol,  drept capitala simbolică a României și în acest context, a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală”.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram