#AlbaIulia100: O ședință foto ca-n vremea Marii Uniri

Publicat în: 
26 ianuarie 2018

O fotografie unicat, de colecție, care durează o veșnicie, într-o tehnică veche de peste 100 de ani. O astfel de experiență este posibilă prin pasiunea unui artist născut în Alba Iulia. Fotograful Radu Chindriș dă viață fotografiei pe sticlă.

În era digitală, imortalizăm aproape orice cu ajutorul telefonului mobil. Aproape la îndemâna oricui sunt și aplicațiile care ne permit editarea imaginilor în câteva minute.

Vă propun să facem un salt în timp, pe la mijlocul anilor 1800, începutul anilor 1900, în epoca de pionierat a imaginilor, în vremea fotografiei pe suport de sticlă. O  lume de mult apusă, s-ar grăbi să spună cei mai mulți dintre noi. Ne contrazice practic Radu Chndriș,un fotograf născut la Alba Iulia, stabilit la București.

Revenim în 2018, anul Centenarului României Moderne. Într-un colț al Muzeului Principia din Piața Cetății Alba Iulia l-am găsit pe Radu Chindriș, în timp ce făcea ultimile pregătiri pentru o altfel de ședință foto, în tehnica numită „ambrotip” sau „colodiu umed”. În epocă era supranumită „regina portretelor“.

 Fotografii  unicat

De la artist aflăm că este aceeași cu cea folosită acum 100 de ani de către Samoilă Mârza, cel care ne-a lăsat singurele imagini ale Unirii Transilvaniei cu România. În centrul studioului mobil este un aparat foto robust, din lemn de cireș, de o vârstă cu Unirea, care are el însuși o poveste. A fost cumpărat pe bucăți și recondiționat de Radu. Și obiectivul are peste 100 de ani, este englezesc, lucrat manual și foarte luminos.

În scurt timp, fotograful începe amplul proces, prin care o bucată de sticlă obişnuită se transformă într-un film fotosensibil, care expus și developat devine o imagine unicat.

În fața aparatului de epocă se așează Gabriel Rustoiu, directorul general al Muzeului Național al Unirii. Fotograful ne spune din start că o astfel de fotografie implică multă răbdare, de ambele părți.

Primul pas:  pregătirea cadrului. După ce fotograful se asigură că a găsit poziția perfecta în care să rămână personajul, trebie să pregătească placa de sticlă, care este de fapt filmul.

În imediata apropiere a Muzeului Principia, Radu are amenajat laboratorul mobil, într-o fostă ambulanță.  Aici, pe o masă stau aliniate, ca într-un laborator de chimie,  sticluțe cu tot felul de soluții și subsanțe chimice.

Pentru început, fotograful curăță bucata de sticlă neagră cu carbonat de calciu, apoi cu apă și alcool. Abia după ce este convins că este bine curățată, aplică pe suprafața plăcii soluția de colodiu umed, cea care dă și numele tehnicii foto.

Ușa ambulanței se închide, iar interiorul se transformă într-o camera obscură. Fotograful introduce placa de sticlă în soluție de nitrat de argint. După câteva minute are loc transformarea dintr-o sticlă obișnuită într-un film.

Placa pregătită se introduce în caseta specială, care  se montează la aparatul foto. Aaltfel spus este pregătită pentru expunere. E nevoie de doar 8 secunde, timp în care fotograful scoate capacul aparatului,  pentru ca imaginea să prindă contur în camera obscură. Din ce este formată? Din molecule de argint care rămân pe suprafața lucioasă.

 

Urmează cel mai așteptat moment: developarea. „Imaginea rezultată este unică, nu o mai putem recreea a doua oară“, spune Radu, vizibil mulțumit.

Imaginile Unirii din 1918 reinterpretate, expuse la Alba Iulia

Ședința foto demonstrativă de la Alba Iulia a fost organzată în cadrul evenimentului de lansare a proiectului „ 100 de chipuri românești“, care a avut loc miercuri, 24 ianuarie. Participanții au avut ocazia să vadă cele cinci clişee care surprind ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, realizate de Samoilă Mârza, cel  supranumit „fotograful Unirii". Imaginile Unirii din 1918 au fost reinterpretate vizual şi readuse la viaţă tot de Radu Chindriș,  cu aceeaşi tehnică fotografică de acum un secol.

Trei dintre personalitățile Unirii din 1918, interpretate de reenactori: Miron Cristea, Iuliu Hossu și Iosif Jumanca

O altă categorie de imagini, în aceeași tehnică, este cea a personalităților cheie implicate în actul Unirii din 1918, întruchipate de angajați ai Muzeului Național al Unirii. Vorbim de Florian Medrea, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, Samoilă Mârza. Sunt personalități cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918, dar și în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea. Fotografiile au fost realizate tot de Radu Chindriș și tot în tehnica colodiu umed.

Expoziția poate fi vizitată de localnici și turiști la Muzeul Principia din Piața Cetății.

Despre proiect

Componenta centrală a proiectului „100 de chipuri românești“ presupune fotografierea celor mai reprezentativi 100 de români ai momentului. Tehnica folosită pentru a fotografia oamenii prezentului este de o „vârstă“ cu Marea Unire.

În fața obiectivelor lui Radu Chindriș se vor afla, pe parcursul anului 2018, istorici, academicieni, inventatori, sportivi, artiști, realizatori Tv, etc. Fiecare din cei 100 de români va spune câte două fraze despre importanța momentului, completate cu prezența sa vizuală.

„Beneficiul principal al proiectului, derulat timp de un an de zile, este că generațiile viitoare vor avea o moștenire vizuală bogată. La încheierea proiectului, în decembrie 2018, vom avea imagini cu cei mai importanți 100 de români ai momentului, realizate după aceeași tehnică cu cele făcute de Samoilă Mârza, în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Toate chipurile vor fi culese într-un album tipărit, dar care are componente multimedia accesibile cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, lăsăm generațiilor următoare o altă moștenire vizuală unică“, explică inițiatorii campanei.

Foto: Florin Duțulescu

Nicu Neag

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram