#AlbaIulia100: „Pașaportul“ principalului orator al Adunării din 1918

Publicat în: 
7 februarie 2018

Documentul atestă calitatea lui Vasile Goldiș de deputat ales pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Marele om politic ardelean este cel care a dat forma definitivă a Rezoluţiei Unirii, program pe care tot el l-a expus în fața reprezentanților românilor ardeleni.

Fiecare dintre cei 1.228 de delegaţi oficiali ai naţiunii române din Transilvania care au fost prezenți în actuala Sală a  Unirii în 1 decembrie 1918 a avut câte o împuternicire care se numea „credențional“. Documentul era un fel „pașaport“, în baza căruia dețintorii primeau o legitimație care le asigura intrarea în sala de dezbateri. Din procesul verbal al Marii Adunări Naționale aflăm că la dezbaterile din sala au fost prezente, pe lângă cei 1.228 de delegaţi, şi alte persoane, cum ar fi,  ziariștii. O dovadă în plus este dată de numărul legitimațiilor de acces în sala de dezbateri, în jur de 1500.

Un moment istoric

Credenționalul lui Vasile Goldiș dovedește calitatea de deputat ales pe Colegiul electoral al Rodnei pentru Marea Adunare Națională de acum 100 de ani, alături de alți patru delegați.

„Drept-ce sus numiții delegați sunt  prin aceasta autorizați a lua parte cu ot decisiv la Marea Adunare Națională Română ce se va convoca prin Cosiliul Național Român, în numele tuturor românilor din acest cerc electoral…și a contribui cu votul lor la deciderea asupra sorții viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria și Bănatul Timișan“.

Credenționalul este expus timp de o lună la Muzeul Național al Unirii. Instituția deține cea mai importantă colecție de documente despre Unirea Transilvaniei cu România.

Vasile Goldiș  a dat forma definitivă a Rezoluţiei privind Unirea. Nu ne surprinde, aşadar, faptul că tot lui i-a revenit misiunea de expunere a proiectului în actuala Sală a Unirii, la 1 decembrie 1918, ora 12.00 fix.

„Mapa“ lui Vasile Goldiș

Manuscrisul original se păstrează la Muzeul Naţional al Unirii şi mai este cunoscut şi ca „mapa lui Vasile Goldiş“. Fiecare pagină a manuscrisului lui Vasile Goldiş este numerotată cu cifre romane, de la  I – XIII. Primele nouă pagini conţin cuvântarea propriu-zisă, iar ultimele trei articolele Hotărârii Adunării Naţionale, care se termină cu semnătura fruntaşului politic ardelean.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului #2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a făurit României identitatea.

Imagine deschidere articol: Vasile Goldiș-stânga imaginii-, alături de Ioan Suciu

Nicu Neag

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram