Alba Iulia înregistrează o nouă premieră națioanlă. La Muzeul Național al Unirii sunt expuse toate tratatele de pace de după Marele Război semnate în anii 1919-1920, la Paris. În plus, modul de organizare a expoziției este unul inedit.
În cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, vă prezentăm și evenimentele organizate în „Orașul Unirii“ dedicate împlinirii a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.
De această dată vă dăm câteva motive care să vă îndemne să vizitați expoziția „Tratatele Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920)“ de la Muzeul Național al Unirii:
Este pentru prima dată în România când toate aceste tratate sunt expuse într-un singur loc, la Muzeul Național al Unirii;
Vorbim de tratatele Antantei cu țările învinse în Primul Război Mondial(1914-1918);
Sunt exemplarele primite de România a tratatelor cu: Germania (Versailles), cu Austria (Saint-Germain), Bulgaria (Neuilly), Ungaria(Trianon), cu Turcia (Sévres);
O bună parte dintre documentele expuse sunt originale;
Modul de organizare a expoziției: tratatele și alte scrisori și documente sunt expuse central, iar de pe pereții încăperilor „veghează“ din fotografii în format generos clădirile în care s-au purtat de acum aproape un secol negocierile(ex.Palatul Versailles), dar și personalități cheie implicate;
„Cei patru mari“
Sunt expuse, spre exemplu, imagini cu: premierul britanic David Lloyd George, Regele Vittorio Emanuele Orlando al Italiei, premierul francez Georges Clemenceau și președintele american Woodrow Wilson(n.a cei mai importanți decidenți de la Conferința de Pace de la Paris); delegații care au reprezentat România, delegații care au reprezentat Ungaria.
Delegați ai României
Toate documentele provin din arhiva Ministerului de Externe a României.
Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie 2018.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.