#AlbaIulia100: Simboluri ale Unirii, prin pictură

Publicat în: 
12 noiembrie 2018

100 de lucrări de artă, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, toate realizate în Alba Iulia, oraşul care i-a dăruit României identitatea. Este bilanţul artistic al festivalului artFEST100 , ce a transformat Cetatea într-o galerie de artă interactivă.

La startul festivalului artFEST100, organizat între zidurile celei mai mari cetăţi din România, s-au aliniat 100 de artişti din România şi străinătate, cei mai mulţi tineri.

Participanţii au primit provocarea de a transpune pe pânză chipuri reprezentative pentru momentul 1918, dar şi simboluri ale Oraşului Unirii. Fiecare artist a avut libertatea de a-şi lăsa amprenta personală.

Aşa au prins viaţă picturi cu chipurile Reginei Maria,  Regelui Ferdinand şi  Ion I. C. Brătianu. 

Alţi artişti au optat pentru reprezentarea  soldatului infanterist din Primul Război Mondial şi  a participanţilor la Marea Adunare de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Nu puteau lipsi din această galerie artistică selectă nici simbolurile Unirii din 1918, aflate în incinta Cetăţii Alba Carolina: Sala Unirii, Catedrala Încoronării.

Evenimentul a reunit şi vedete din lumea artei, marii pictori români Nicolae Maniu şi Ovidiu Avram.

Localnicii şi turiştii au avut ocazia să-i vadă pe artiști lucrând „pe viu”, în spațiile dedicate din zona Porții a  III-a a Cetăţii.

Festivalul a avut şi o importantă componentă caritabilă. O parte din lucrări au fost cumpărate prin licitaţie. Sumele încasate vor ajunge la Centrul Maria Beatrice (www.mariabeatrice.ro), pentru a contribui la continuarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie la cel mai mare spital pentru copiii cu dizabilităţi din România.

Lucrările realizate sunt expuse în locuri publice din Alba Iulia, până în 5 decembrie.

Detalii despre festival pe www.artfest100.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului, ArtFest100.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram