Este locul în care vă puteți întoarce în istorie reconstituindu-i etapele, de la preistorie la vremea dacilor și romanilor până în Evul Mediu, și chiar „participa“ la Răscoala lui Horea și la Războaiele Mondiale.
Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.
Cel de-al cincelea film din cadrul campaniei este dedicat Muzeului Național al Unirii.
În imediata apropiere a celor două catedrale simbol ale Cetății Alba Carolina, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării, se află clădirea în stil romantic, ridicată între 1851-1853, drept cazarmă a ofițerilor, în care funcționează Muzeul Național al Unirii.
Vă prezentăm, mai jos, zece motive pentru care merită să-l vizitați:
Vă veți puteți astfel imagina, cum arăta edificiul în vremurile în care se numea „Babilonul“ Cetății. Pentru că din a doua jumătate a secolului al XIX-lea clădirea îi găzduia pe ofiţerii armatei imperiale, recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic. Cum aceștia vorbeau mai multe limbi, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“.
În expoziția de bază a Muzeului veți vedea o piesă unică, craniul cu trepanație din Epoca bronzului, care vă va restitui povestea celei mai complicate operații pe creier făcută în zona de astăzi a Ardealului în urmă cu aproape cu 4.500 de ani. Operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene.
Foto: Florin Duțulescu
Veți putea admira excepționala colecție de artefacte a muzeului, care cuprinde și vasele pictate, o adevărată minune a tehnicii și artei ceramicii neolitice;
Veți vedea o altă piesă, unicat în România, raritate chiar în arealul artei celtice din Europa central-estică : vasul celtic cu toarte antropomorfe descoperit la Blandiana (județul Alba), vechi de peste 2.300 de ani. Torțile sale prezintă câte un personaj masculin, respectiv unul feminin.
Veți afla povestea căluțului de bronz de acum 3.000 de ani, descoperit lângă Alba Iulia, în situl preistoric de la Teleac. Statueta, reprezentând un un cal puternic stilizat, a avut cel mai probabil rolul de pandantiv. Greabănul calului perforat indică faptul că piesa era atârnată. Este posibil să fi fost parte componentă a harnaşamentului unui călăreţ. Purtătoare de valențe artistice remarcabile, din punct de vedere istoric, piesa indică legătura dintre spaţiul carpato-balcanic și zona de stepă răsăriteană.
Foto: Florin Duțulescu
Veți avea în fața ochilor tezaurul descoperit la Lupu, datat secolul I î.Hr., o „mostră“ din măiestria artizanilor daci. Se consideră că tezaurul ar fi aparținut unui tarabostes, nobil dac, obligat să-l ascundă, poate chiar la invadarea Daciei de către legiunile romane;
Prin intermediul machetei complexului de terme romane care a funcționat aici, vă puteți întoarce în urmă cu 1800 de ani, în anticul Apulum. Veche, de peste un secol, macheta a fost premiată la o expoziție internaţională.
Foto: Florin Duțulescu
Veți putea admira trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii dedicate zeilor Liber Pater și Nemesis, respectiv eroului Hercule;
Veți putea descifra basorelieful care-i înfățișează pe Romulus şi Remus alăptaţi de lupoaică. O dovadă a statutului special pe care l-a avut anticul Apulum în Imperiul Roman și a legăturii acestuia cu simbolurile Romei.
Tot în muzeu, veți vedea câteva obiecte care i-au aparținut eroului național Avram Iancu: fluierul, șerparul și haina, numită sarică.
Și, nu în ultimul rând, vă va atrage atenția o altă piesă excepțională. Unul dintre steagurile românilor americani care au participat la Serbările Unirii, din 1929: Steagul Societății Carpatina din Cleveland, Ohio.
De fapt, veți aveți ocazia să descoperiți unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de bunuri de patrimoniu.
Ineditele expoziții temporare de la Muzeul Național al Unirii, au plasat în ultimii ani instituția pe primele locuri între muzeele din țară, cu cele peste 50 de expoziții organizate anual.
În completarea recomandărilor, vă prezentăm filmul dedicat Muzeului, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Muzeului, amplasată la intrarea în edificiu. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Sursa VIDEO: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia
Foto deschidere articol: Muzeul Național al Unirii. Imagine de la evenimentul„Noaptea Muzeelor“/Foto: Ionuț Văidean
Sinteză realizată de Nicu Neag