#AlbaIulia100

Acasă / #AlbaIulia100: VIDEO Casa în care s-a înfiinţat guvernul provizoriu al Transilvaniei

#AlbaIulia100: VIDEO Casa în care s-a înfiinţat guvernul provizoriu al Transilvaniei

Publicat în: 7 sept.. 2018
Autor: Nicu Neag

Imobilul, cu o valoare simbolică deosebită,  a găzduit întruniri importante ale elitelor ardelenilor în preajma zilei de 1 decembrie 1918, dar şi în perioada imediat următoare.

Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.

Cel de-al unsprezecelea film din cadrul campaniei este dedicat Casei Velican.

Loc de întâlnire al elitelor ardelene

Vă prezentăm, mai jos, câteva argumente care probează importanţa locului în „ecuaţia“ Unirii Transilvaniei cu România, de acum 100 de ani:

Situată în zona centrală a orașului Alba Iulia, Casa Velican s-a intersesctat cu istoria României, atât înaintea momentului 1 decembrie 1918, cât și în perioada imediat următoare. Unul dintre criteriile alegerii sale ca loc de întâlnire a fruntașilor politici ardeleni a fost acela că familia Velican avea vechi relații cu luptătorii marcanți pentru Unirea Transilvaniei cu România. În plus, imobilul era unul confortabil;

Proprietarul casei, avocatul Camil Velican, a fost unul dintre principalii organizatori locali ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a hotărât Unirea Transilvaniei cu România;

Imobilul are o valoare simbolică deosebită, întrucât aici a locuit Camil Velican, cel care a fost numit, la 3 decembrie 1918, primar al orașului Alba Iulia, primul de naţionalitate română;

Casa Velican a găzduit ședința de constituire a Consiliului Dirigent, organul executiv al Transilvaniei care luase decizia de unire cu România.  Și tot aici a funcționat, până la mutarea sa la Sibiu.

Unirea din 1918 nu a fost singurul eveniment notabil asupra căruia și-a lăsat amprenta proprietarul casei Velican. Din postura de prefect al județului Alba, Velican a fost printre organizatorii Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922;

Casa Velican a fost naționalizată în 1950 de către autoritățile comuniste. După 1989, a revenit urmașilor lui Camil Velican. Imobilul este propus pentru transformarea într-o casă memorială, ce ar putea prelua și rolul de muzeu al orașului din perioada interbelică.

Până atunci, vă propunem o metodă modernă de a afla povestea casei de pe strada Trandafirilor, nr.11, chiar la faţa locului, cu ajutorul smartphone-ului. Scanaţi plăcuţa turistică cu cod QR amplasată pe imbobil şi aflaţi povestea dedicată, disponibilă în format text, dar și audio-video. Aveţi şi posibilitatea de a selecta limba în care vreţi să aflaţi povestea: română, engleză, franceză și italiană.

Vă prezentăm, mai jos,  filmul dedicat Casei Velican, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia derulează campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa imaginilor şi a informaţiilor: www.albaiuliaqr/Copyrigt: Municipiul Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia