Veritabil simbol al desăvârșirii Unirii din 1918, Catedrala Încoronării a fost primul și cel mai important lăcăș de cult ridicat în Transilvania după Marea Unire.
Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.
Al treilea film din cadrul campaniei este dedicat Catedralei Încoronării.
Vă prezentăm, mai jos, zece motive pentru care merită să o vizitați:
Veți pătrunde în primul și cel mai important lăcăș de cult ridicat în Transilvania după Marea Unire, între 1921-1922.
Veți descoperi un monument, care prin stilul arhitecturii sale, răspundea ideologiei politico-naționale a vremii, ca parte a curentului inițiat de întemeietorul Școlii naționale românești de arhitectură, Ion Mincu.
Dar în același timp veți descoperi analogiile acesteia cu vechea biserica a Curții Domnești din Târgoviște.
Veți putea admira și surprinde fotografic decorul pictural care înfăţişează teme clasice ale iconografiei bizantine, ce poartă semnătura lui Costin Petrescu, același care a realizat și pictura de la Ateneul Român.
La intrarea în pronaosul Catedralei veți vedea portretele votive ale domnitorului Mihai Viteazul și a doamnei Stanca, ctitori ai Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului în anul 1597.
Fiind chiar Catedrala ridicată pentru Încoronarea Regilor României Mari, veți putea admira și portretele Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, pictate de o parte și de altă a intrării în naos.
Veți vedea chiar și busturile suveranilor amplasate în stînga și în dreapta turnului clopotniță, integrat complexului arhitectonic al catedralei.
Veți putea apoi trece prin arcul trasat peste timp, în 1922, pentru a lega definitiv Unirea efemeră a lui Mihai Viteazul, de la 1600, cu Unirea din 1918, sub Ferdinand regele tuturor românilor.
Puteți păși prin locurile prin care au trecut în ziua Încoronării: Regina Elisabeta a Greciei și altețele regale, Principesa Beatrice de Bourbon, viitorul Rege George al VI-lea al Angliei (n.a. tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a), fiicele regelui Ferdinand și ale Reginei Maria a Iugoslaviei, ducele de Genova și infantele de Bourbon.
În același loc au asistat ca martori la Încoronare miniștrii plenipotentiari ai SUA și Japoniei, respectiv nunțiul apostolic, din partea Vaticanului, dar și figuri militare de talie europeană precum generalul Henry Berthelot, fără a-i ignora pe cei 15.000 de militari și peste 30.000 de civili prezenți.
În completarea recomandărilor, vă prezentăm filmul dedicat Catedralei Încoronării, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Filmul poate fi vizualizat și cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Catedralei, amplasată la intrarea în edificiu. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Sursa: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia
Nicu Neag