Edificiul din Cetatea Alba Carolina figurează pe lista celor mai importante monumente de arhitectură medievală de stil romanic din România și din această parte a Europei.
Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.
Cel de-al șaselea film din cadrul campaniei este dedicat Catedralei Romano-Catolice.
Vă prezentăm, mai jos, zece motive care să va îndemne să treceţi Catedrala Romano-Catolică pe lista obiectivelor ce merită vizitate:
Edificiul este considerat cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, înscris în Ruta dedicată patrimoniului architectural romanic european, „Transromanica“.
Veţi descoperi un edificiu care înglobează toate stilurile arhitectonice utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist şi baroc, ca și amprenta unor renumiţi arhitecți și artişti din Europa Centrală și de Vest;
Veţi avea ocazia să vizitați o catedrală ridicată integral din blocuri de piatră, provenind din zidurile castrului în care a fost cantonată Legiunea a XIII-Gemina la Apulum.
Veţi avea șansa să intrați în catedrala arhiepiscopală care și-a păstrat pentru posteritate forma și atmosfera medievală, originală;
Aveți ocazia să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze, aceasta fiind și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba, ridicată la începutul secolului al XIII-lea.
Veţi putea admira şi fotografia această catedrală, cea mai lungă din România, având 93 metri în ax, ea fiind și cea mai înalta clădire din Alba Iulia și din județul Alba, prin turnul care măsoară 56,7 de metri.
Veți admira Capela Lázó de pe latura de nord a edificiului, cel mai important monument al Renaşterii timpurii din Transilvania;
Vă veți imagina cum arăta edificiul în 1599, în contextul evenimentelor în care Mihai Viteazul intra în Cetatea Bălgradului.
Veți reconstitui istoria Transilvaniei, prin adevăratul panteon pe care îl adăpostește. Căci aici îşi dorm somnul de veci voievodul Ioan de Hunedoara, Regina Izabella, Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei, principii Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Gheorghe I Rákoczi, și arhitecți ai Cetăţii Alba Carolina, precum Giovanni Morando Visconti.
Veți putea asculta sunetele pe care le răspândește orga cu 2.209 tuburi, instalată în 1877 pe locul mai vechilor orgi, care au funcționat temporar în catedrală, la începutul secolului al XVII-lea, și permanent, din secolul al XVIII-lea.
În completarea recomandărilor, vă prezentăm filmul dedicat Catedralei Romano-Catolice, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Catedralei, amplasată la intrarea în edificiu. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Foto: Florin Duțulescu
Sursa video: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia