Construită din piatră, sub forma unui arc de triumf, Poarta este situată la baza terasei pe care a fost ridicată fortificația. Este primul punct de acces în incinta Cetății, dinspre Răsărit.
Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.
Cel de-al șaptelea film din cadrul campaniei este dedicat Porții I a Cetății Alba Carolina.
Subiecte inspirate din antichitate
Vă prezentăm, mai jos, câteva motive care să va îndemne să o treceți pe lista obiectivelor ce merită vizitate:
Monumentul poartă un decor sculptural bogat, cu reprezentări în relief.
Poarta oferă o adevărată „lecție” deschisă de istorie despre antichitate, despre cea romană, în principal, a cărui moștenire o revendica Imperiul Habsburgic.Pe monument sunt redate personaje mitice, precum: Enea, întemeietorul legendar al Romei; Hercule, eroul care l-a ridicat în braţe și l-a ucis pe gigantul Perseu.
Reprezentarea zeiței Venus, care întruchipa, în mitologia romană, dragostea, frumusețea, fertilitatea, dorința, dar și victoria și era adesea asociată cu Marte. Zeița are veșminte ce îi acoperă aproape întregul corp, lăsând însă să se întrevadă formele ei generoase. În mâna stângă ține oglinda, nelipsitul ei obiect. La capitolul particularități tematice intră un fel de tichie cu creastă scurtă așezată pe capul zeiței, însă acest element este o licență pe care echipa de restauratori și-a permis-o.
Reprezentarea lui Marte, zeul războiului și al puterii militare. Zeul este reprezentat tânăr, fără obișnuita sa barbă din varianta sa matură, dar în obișnuitul său echipament militar roman.
Scena fugii din Troia a lui Enea, strămoșul lui Romulus și Remus. Eroul, în ținută războinică, își poartă în spate tatăl, pe bătrânul Anchise, care privește, peste umăr, la flăcările ce au cuprins Troia.
Scena încleștării dintre Hercule și gigantul Anteu. Fiul zeiței Geea, Anteu era invulnerabil câtă vreme avea contact cu pământul, astfel că Hercule a trebuit să îl ridice de la pământ pentru a-l putea ucide. Gigantul este redat cu chipul îngrozit, încercând din răsputeri să se smulgă din strânsoarea lui Hercule. Este una dintre isprăvile secundare ale lui Hercule, în afara celor douăsprezece munci clasice.
În partea centrală a monumentului este simbolul Austriei-acvila cu două capete, cu aripile desfăcute și ținând în gheare spada și sceptrul, însemne ale puterii. Pe cele două capete, pasărea răpitoare poartă coroana imperială, iar pe piept prezintă monograma împăratului de la Viena în timpul căruia a fost ridicată fortificația, Carol al VI-lea.
Cunoscută mult timp drept „Poarta Carol de Jos”, monumentul este redat circuitului turistic din 2007, după un amplu proces de restaurare.
În completarea argumentelor, vă prezentăm filmul dedicat Porții, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice. După ce scanați codul QR, alegeți limba în care să vizualizați filmul: română, engleză, franceză și italiană.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Sursa foto și video: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia