#AlbaIulia100: VIDEO Sala Unirii

Publicat în: 
27 martie 2018

Este una dintre cele mai importante clădiri din România. Este un loc plin de încărcătură simbolică. Este Sala în care s-au ținut în urmă cu 100 de ani lucrările Marii Adunări Naționale.

Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.

Al doilea film din cadrul campaniei este dedicat Sălii Unirii.

Vă întrebați, probabil, de ce a fost aleasă tocmai această clădire din Cetatea Alba Carolina că loc de dezbatere Rezoluției Unirii de către cei 1.228 de delegați ai națiunii române veniți la Alba Iulia la 1 decembrie 1918? Motivul a fost unul simplu și, în același timp, pragmatic: era la acel moment cea mai spațioasă clădire din Alba Iulia. Era casina militară în care se țineau, la începutul anilor 1900, petrecerile armatei austro-ungare, ce era cantonată în Cetate.

Sala Unirii este locul în care marele om politic ardelean Vasile Goldiș a citit în duminică de 1 Decembrie 1918, la ora 12, în plenul Marii Adunări Naționale,  actul fundamental-„Rezoluția Unirii“.

Cele nouă articole ale documentului sunt gravate acum în interiorul Sălii Unirii, pe peretele de vestManuscrisul original se păstrează la Muzeul Unirii și mai este cunoscut că „mapă lui Vasile Goldiș“.

Deși edificiul a intrat într-un amplu proces de restaurare, sala centrală este încă deschisă publicului. Exponatele dedicate momentului 1918 au fost însă mutate în expoziția de bază a Muzeului Național al Unirii, aflat vizavi.

Program de vizitare Muzeu și Sala Unirii: marți-dumnică 10.00-17.00

Dacă nu este loc de tăgadă că de la „Râm ne tragem“, la fel de adevărată este și sintagma că „fiecare român are rădăcini la Alba Iulia. Trei secole despart două momente majore: 1600-Unirea trecătoare din vremea lui Mihai Viteazul și 1918-Unirea Transilvaniei cu România. Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de aproape un secol,  drept capitala simbolică a României și în acest context, a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală”.

 Vizualizați, mai jos, filmul dedicat Sălii Unirii, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Filmul poate fi vizualizat și prin scanarea plăcuței turistice dedicată Sălii Unirii, amplasată la intrarea în edificiu. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram