Balaurul, poliția și hoțul

Publicat în: 
11 octombrie 2017

Titlul de mai sus, care ne poate trimite cu gândul la seria cinematografică a lui Dan Pița, este, de fapt, o simplă enumerare, aparent amuzantă, ce descrie în linii mari legendarul spațiu al Râpei Roșii, aflat la doar 19 km distanță de Alba Iulia.

 

Râpa Roșie. Detaliu / Sursa foto: Rareș Tileagă

Balaurul bondoc

 

Lângă Râpa Roşie a fost descoperit scheletul fosilizat al unui dinozaur carnivor. Este vorba despre Velociraptor, supradenumit „balaurul bondoc” datorită formei asemănătoare unui curcan, fiind o specie puţin cunoscută până acum. Era agresiv, avea colţi şi gheare puternice, alerga rapid şi a trăit, spun oamenii de ştiinţă, în urmă cu 68-74 de milioane de ani. Dinozaurul a fost găsit în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, la poalele rezervaţiei Râpa Roşie. Iar „victoria” arheologilor a constat în dezgroparea unui număr semnificativ de coaste, vertebre, împreună cu membre superioare, inferioare şi oase ale bazinului. Nu sunt primele fragmente descoperite în ţară, ce pot fi atribuite aceleiaşi specii, însă de astă dată formează cel mai complet ansamblu fosilier. De asemenea, un alt „monstru” descoperit la marginea Sebeşului a fost aşa-zisul Maghiarosaurus dacus, un dinozaur lung de aproape 10 m.

 

Gaura hoților

Gaura hoților / Sursa foto: Rareș Tileagă

De aproape 200 de ani, grota Gaura Hoţilor de la Râpa Roşie e un spaţiu populat cu legende. Ba cu tâlhari şi haiduci, ba cu uriaşi din preistorie. Cea mai credibilă e din secolul al XIX-lea, despre un anume Lică „a lu' Brânză”, al cărui unic talent era de a se strecura în spaţii înguste, ca o pisică. Muncea ca păstor la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine. Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un sugar putea să treacă. Fireşte, autorităţile l-au întemniţat pe Lică-Pisică, deşi nici un ban n-a fost găsit în timpul anchetei. Între timp, iubita lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea credea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o anchetă, dar tot nimic... După eliberare, Lică a plecat cu iubita în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult, într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi ascunși în Gaura Hoţilor sau, cine ştie, în crăpăturile Râpei Roşii...

 

Acces la Râpa Roșie

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1)

Descrierea rutei: La ieşire din Sebeş înspre Daia Română, continui până la primul pod din structura autostrăzii. Treci pe sub pod și continui, la stânga, de-a lungul râului până la baza rezervației. E un drum accidentat, dar accesibil pentru orice maşină. De la râpă în sus, însă, accesul e variat. Există câteva trasee (doar unele marcate), fiecare traversând culoarul noroios de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu și ai nevoie de o condiţie fizică bună, rezerve de apă și, eventual, un walking-stick.

Distanţă de la Alba Iulia la Râpa Roșie: 19 km

Durată: între 30-60 minute, fără popasuri, în funcție de traficul rutier

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram