Bastionul Sașilor

Publicat în: 
26 iulie 2017

Elementul de fortificație a fost partea reușită a unui proiect mai amplu de înzestrare a Cetății medievale cu patru bastioane de apărare.

Cele trei naţiuni politice din Transilvania au decis ca Alba Iulia, capitala princiară (n.a. între 1541-1699), să fie înconjurată de întărituri straşnice şi bastioane. S-a stabilit ca principele să întărească colţul de sud-vest al Cetății medievale, iar celălalt bastion, din colţul de sud-est, a fost consolidat de saşi.

bastion pe palanul lui Visconti

Harta întocmită de primul arhitect al Cetății Alba Carolina, Giovani Visconti: Bastionul Sașilor este reprezentat în colțul de sud-est al Cetății medievale

Lucrările de construcţie la Bastionul Saşilor au avut loc între 1614-1627 și au fost conduse de Valentin Laurentii zis Pfaff, senator al Sibiului. Aceeaşi sursă menţionează că pe zidurile bastionului figura anul 1627 însoţit de blazoanele şi numele lui Michael Lutsch, primarul Sibiului și Coloman Gottsmeister, comitele saşilor.

În zilele noastre este integrat în fortificația Alba Carolina și poate fi vizitat pe Traseul celor Trei Fortificații.

Orașul Alba Iulia are în spate o istorie de două milenii. Locul conservă valori care-i reflectă identitatea de centru urban cu o istorie milenară, marcată de toleranţa reciprocă a comunităţilor etnice şi de interculturalism. Recuperarea unor piese de patrimoniu mobil, creșterea vizibilității patromoniului istoric al orașului, dar și înțelegerea lui de către un public mai larg este posibilă prin proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia. Responsabili de restaurarea plăcilor fotografice, de digitalizarea imaginilor vechi și de scrierea „poveștilor“ sunt specialiști de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ -Departamentul de Istorie Arheologie și Muzeologie-și de la Muzeul Național al Unirii.

Foto  deschidere articol: Vedere aeriană a amplasamentului Bastionului Sașilor în cadrul Cetății bastionare Alba Iulia

Sursa informațiilor și a fotografiilor: proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram