Ben Southall a pus Cetatea pe harta recordurilor ciclistice

Publicat în: 
30 mai 2017

Renumitul blogger de turism a bifat un nou record, de această dată pe bicicletă,  în cea mai mare Cetate din România.

Luni, 29 mai 2017,ora 07.00, șanțurile Cetății Alba Carolina. Ben Southall își făcea ultimele mișcări de încălzire înainte de a urca pe bicicletă. Nu venise doar pentru o simplă plimbare în cel mai mare parc urban din România, după cum mai este cunoscută această zonă. Ștacheta era ridicată sus, chiar de el: cel mai mare număr de tururi al șanțurilor Cetății, pe bicicletă.

După ce a bătut la pas cea mai mare Cetate din România, Ben Southall a vrut să o descopere și de pe bicicletă. Și nu oricum. Om al recordurilor, faimosul călător și-a propus să stabilească unul și la Alba Iulia: să facă 100 de tururi  ale șanțurilor fortificației pe bicicletă.  Amintim că un tur al șanțurilor fortificației pe bicicletă înseamnă 2,7 kilometri. Altfel spus, Ben avea în plan să pedaleze 270 de kilometri.

Startul s-a dat la 7.50 pe latura de sud a fortificației. De aici, Ben a urmat direcția est-nord-vest-sud. Zona este „flanactă“ de șapte bastioane (n.a.linia principală de apărare a Cetății), care-i dă Cetății forma de stea cu șapte colțuri.

Ben bicicleta (2)

Comisia care a asistat, numărat şi validat cele 100 de tururi de bicicletă realizate de Ben Southall a fost formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Tineret şi Sport Alba şi profesori de sport din Alba Iulia. La orele amiezii în Alba Iulia se înregistrau 24 de grade Celsius.
Câștigătorul competiției „Cel mai bun job din lume“ a pedalat pe o bicicletă comandată special pentru acest eveniment.

Ben bicicleta (6)

Până la ora 13.00, britanicul bifase deja 43 de tururi, ceea ce  era echivalent cu 120 de kilometri.

Ben bicicleta (5)

Și nu s-a oprit aici. După o scurtă pauză, a revenit pe pistă. De această dată, hotărât să atingă cele 100 de tururi. Și a și reușit. Ultima cursă, cea cu numărul 100, s-a încheiat la ora 22.00.

Ben bicicleta (7)

Cifra 100 nu a fost aleasă întâmplător, ci are legătură cu faptul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Unirea din 1918, când la Alba Iulia s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România.

Este primul record stabilit de Ben pe bicicletă. Chiar dacă performanța nu este certificată de un organism internațional, este pentru prima dată când un ciclist îşi propune şi reuşeşte, în regim organizat, un asemenea rezultat în Alba Iulia.

Pista de biciclete din cel mai mare parc urban din România pe care a obţinut Ben Southall recordul a fost amenajată în paralel cu amplele lucrări de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina. A devenit un punct de atracţie pentru locuitorii oraşului şi turişti, zilnic zeci şi uneori chiar sute de persoane pedalând pe cei aproape 3 kilometri de pistă.

Alte recorduri ale lui Ben Southall

În Australia a escaladat, alături de alți doi tineri temerari,  opt vârfuri montane, cele mai înalte din opt zone australiene, într-un interval record de opt zile. În Noua Zeelandă a parcurs o distanță de 300 kilometri (145  cu caiacul și 80  pe bicicletă), în 9 zile. Nu poate fi trecută cu vedere nici aventura „Afitrex”, când Ben Southall a străbătut întregul continent african într-un vechi Land Rover, pe o distanță impresionantă, de aproximativ 65.000 de kilometri, completând șase maratoane și escaladând cinci munți. Anul trecut, Ben alături de soția sa, Sophee, și ea jurnalist de turism, extrem de activă în promovarea destinațiilor turistice din lume, a parcurs o distanță de nu mai puțin de 54.000 de kilometri, din Singapore la Londra, în același Land Rover. Timp de 11 luni, au străbătut 32 de țări.

Prima vizită în România

Faimosul aventurier vizitează, timp de zece zile, Alba Iulia, dar și alte locuri din Transilvania care o întregesc ca destinație turistică. Cel mai „invidiat“ angajat al planetei are cu un scop precis: vrea să  pună Alba Iulia pe harta turistică internațională, pe Best Life in the World.  Britanicul a ajuns celebru, după ce a reușit să câstige competiția pentru ocuparea „celui mai bun job din lume“, organizată în anul 2009 de Oficiul de Turism din Queensland (Australia), în scopul promovării turistice a insulelor din Marea Marea Barieră de Corali. După terminarea contractului, britanicul a rămas la antipozi. De atunci, călătoreşte în întreaga lume, ca jurnalist de turism, blogger, organizator de expediții neconvenționale.

Foto: Florin Duțulescu

Nicu Neag

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram