Ben Southall, legionar roman la Alba Iulia

Publicat în: 
26 mai 2017

Celebrul călător s-a întors la Alba Iulia pe vremea dacilor și romanilor. În rol de reenactor, Ben Southall a avut ocazia să simtă pe propria piele provocările și rigorile la care era supus soldatul roman acum 1800 de ani.

Legiunea a XIII-a Gemina, una dintre cele patru trupe antice de reenactment(n.a. reconstituire istorică)din Alba Iulia reunite sub genericul Garda Apulum, a „recrutat“ în rândurile sale un legionar care se bucură de glorie în zilele noastre, precum Imperiul Roman în urmă cu 2.000 de ani. Noul membru, faimosul blogger de turism Ben Southall, a fost prezentat localnicilor și turiștilor la reprezentația de reenactment de vineri, 26 mai.

Ben legionar roman (16)

Spectacolul a avut loc în Muzeul Principia, locul unde este valorificată in situ o parte din clădirea în care în urmă cu 1800 de ani funcționa Comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina (n.a singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane).

În rol de reenactor

Faimosul călător a simțit pe propria piele provocările și rigorile la care era supus soldatul roman acum 1800 de ani, atât în tabăra militară, dar mai ales pe câmpul de luptă. O primă provocare a fost cea legată de purtarea echipamentului militar, care prin prisma greutății îți pune mușchii la încercare.

Ben legionar roman (5)

Ben Southall a trebuit să învețe comenzile militare în limba latină, dar și cum se mânuiește sabia. A  aflat de la superiori că rolul scutului este unul mai mult decât important. La o simplă comandă Ben și ceilalți legionari și-au adunat scuturile precum o țestoasă carapacea.

 

În faţa lor, dacii n-au avut altă soluţie decât să-şi trimită la atac oamenii cu experienţă, capabili să găsească breşe, cu ajutorul falx-ului (sabie încovoiată), cosorului, arcului.

Ben Southall a avut ocazia să trăiască fiecare ofensivă la cote maxime, să simtă cum curg loviturile de sabie, să vadă cum cei mai tari şi iscusiţi rămân în picioare, iar ceilalţi, mai puţin experimentaţi, mai slab înarmaţi, i se „aştern“ la picioare.

Ben legionar roman (13)

Pe lângă doza mare de adrenalină, încleştările dintre tabere „produc“ de cele mai multe ori şi scântei, atât  la ciocnirea a două formaţii, cât şi la luptele corp la corp. Pentru a se evita accidentele, câştigătorii se ştiu încă de la startul antrenamentelor. În primul rând, aleg bătălia care urmează să fie reconstituită, apoi se stabileşte cine atacă, cine se apără.
Spectacolele de reconstituire istorică au loc la Alba Iulia în fiecare vineri, de la ora 19.00, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. Locul de „rezervă“ este Palatul Principia din Piața Cetății (atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile). Câmpul de bătălie se înscrie pe locul unde a fost castrul roman de la Apulum, considerat de specialişti cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

Dincolo de experiența inedită, celebrul blogger de turism are ocazia să ducă peste hotare povestea castrului roman de la Apulum, dar și spectacolele de reconstituiri istorice din zilele noastre, care au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Nu-ți rămâne  decât să pășești pe urmele lui Ben Southall. #Viziteazaalbaiulia!

Foto: Ionuț Văidean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram