Bethlen-Gabor. Biblioteca de lux

Publicat în: 
12 septembrie 2017

Dacă luxul se măsoară în grame de aur și lucruri care sclipesc, atunci de bună seamă locuri sărac amenajate și nesclipitoare, precum Biblioteca „Bethlen- Gábor” din Aiud, nu se încadrează în format. Tocmai de aceea, din respect pentru valorile incontestabile aflate în biblioteca din Aiud, ar trebui să-i acordăm cuvântului „lux” un alt sens. Sensul de confort sufletesc între zeci de mii de volume bine păstrate.

 

Altfel zis, vă veți simți bine între volumele bibliotecii documentare din Aiud, atâta timp cât „simțitul bine” poate veni din simplul fapt că vă veți vedea înconjurați de manuscrise extrem de rare și de valoroase, salvate acum câteva secole de la distrugere. Vorbim, pe scurt, despre Biblioteca „Bethlen Gábor”, cotată drept una dintre cele mai prețioase ale Transilvaniei, alături de „Batthyaneum” din Alba Iulia, de „Bruckental” din Sibiu, de „Teleky” din Târgu-Mureș sau de „Timotei Cipariu” din Blaj.

 

A fost înfiinţată în 1619, la Alba Iulia, de către principele Bethlen Gábor, dar invaziile turco-tătare din 1662 i-au determinat să mute o parte din colecţie la Aiud. În prezent, colecţia de la Aiud numără aproape 70.000 de cărţi rare şi tipărituri vechi, între care 1.200 manuscrise şi 20 incunabule (adică volume tipărite la scurt timp după introducerea tiparului).

 

Biblioteca a devenit, de-a lungul secolelor, un simbol al oraşului. O veți găsi în Colegiul „Bethlen”, în care se află şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, chiar în centrul Aiudului.

 

Acces la Aiud

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Volume / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram