Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, o comoara cultural-istorica

Publicat în: 
14 octombrie 2014

Biblioteca Batthynaeum infiintata in 1798 gazduieste astazi peste 63.000 de volume, 19.000 de documente, peste 1000 de manuscrise si Codex Aureus, un document scris pe foi de aur datat din secolul 9. Aceasta comoara culturala ce sta marturie a unei istorii milenare este recunoscuta pe plan international drept una dintre cele mai impresionante biblioteci documentare din intreaga Europa.

Biblioteca Batthynaeum din Alba Iulia, aproape 3 secole de istorie

Cladirea care se afla astazi la adresa str. Gabriel Bethlen, nr. 1 isi va sarbatori curand 3 secole de existenta. Ridicata in anul 1719 pentru a servi drept Manastire pentru calugarii trinitarieni, aceasta cladire monument istoric a fost folosita pe rand drept sediu pentru ordinul calugarilor ce a fost desfiintat de imparatul Iosif al II-lea, apoi pe post de cazarma in 1784 si preluata in 1792 de catre episcopul romano-catolic Ignat Batthyani si transformata in institut carturesc. Din acest punct al istoriei, Biblioteca Batthyaneum a inceput sa creasca pana la forma in care se prezinta astazi, aceea de una dintre principalele biblioteci documentare din intreaga Europa.

Fondul tezaur al bibliotecii este reprezentat chiar de colectia fondatorului, episcopul romano-catolic Ignat Batthyani care a lasat mostenire colectia sa de peste 18.000 de opere de mare valoare.

Cladirea, puternic afectata de diverse evenimente istorice in care s-a pierdut inclusiv observatorul astronomic, a fost renovata capital si reamenajata pentru o mai buna utilizare a spatiului, insa s-au pastrat elementele specifice bibliotecilor vremii.

Sala principala este imbracata in rafturi de carti care urca pana in tavan acoperind toti peretii cu exceptia celor cu ferestre. Stilul estetic al bibliotecii a fost pastrat dupa modelul unor astfel de institutii din secolul al 18-lea.

Ignat Batthyani, fondator, carturar si bibliofil de exceptie

Teolog si istoric care a studiat in Austria, Ungaria si Roman, Ignat Batthyani s-a nascut in anul 1741 si a fost unul dintre putinii carturari si bibliofili autentici ai vremurilor. Ignat Batthyani a colectionat incunabule si manuscrise vechi in toate tarile in care a locuit si a studiat creandu-si treptat o colectie de mare valoare, inclusiv biblioteci intregi preluate de la ordine calugaresti desfiintate in Ungaria si intreaga Transilvanie. In colectia sa exista inclusiv carti legate in lemn si piele prinse cu lanturi, cunoscute drept "cartile cu lanturi" si datate din secolele 14 - 16.

Fondul-tezaur al bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia aduna opere de mare valoare din bibliotecile episcopului de Vacz sau a contelui Migazzi, cardinal la Viena. Ignat Batthyani a preluat cladirea in care se afla astazi impresionanta biblioteca cu scopul clar de a amenaja un institut carturesc in incinta acesteia prin instalarea unei biblioteci si a unui observator astronomic.

Dupa moartea episcopului in 1798 la Cluj, biblioteca a trecut printr-o perioada dificila in care soarta i-a fost amenintata de numeroase procese intre mostenitori, dar a reusit sa isi continue activitatea. In primul catalog al bibliotecii, realizat in 1824, numarul de volume era de 18.201. De atunci acest numar s-a triplat, ajungandu-se la peste 60.000 de volume si numeroase documente de incomparabila valoare istorica.

Colectia bibliotecii Batthyaneum

La un ultim inventar, biblioteca Batthyaneum continea 115.992 de unitati bibliografice dintre care 80% din numarul total al manuscriselor codice medievale scrise in Romana existente in tara si 70% dintre numarul tipariturilor din a doua jumatate de secol 15 existente in toate bibliotecile din tara.

Printre cele mai de valoare volume pastrate intr-o biblioteca din tara, biblioteca de la Alba Iulia gazduieste si unul dintre cele mai vechi codice medievale din Romania: Codex Aureus care mai este cunoscut si ca Das Lorscher Evangeliar. Aceasta opera evanghelica uimeste prin atentia la detaliu si modul in care este realizat, fiecare pagina cu chenar si decorata intr-un mod deosebit de atent cu miniaturi asternute pe pergamentul gros. Acest pretios manuscris a fost realizat intre anii 778 si 820 sub domnia lui Carol cel Mare si a fost preluat din manastirea din Lorsc din Germania pentru ca apoi sa ajunga in Heidelberg, ultima destinatie fiind in biblioteca cardinalului de Viena care a vandut-o episcopului Batthyani.

Alaturi de Codex Aureus merita mentionat si "Codex Burgundus", al doilea volum ca valoare din colectia bibliotecii, un manuscris realizat in secolul al 15-lea, scris in litere gotice si ilustrat cu o serie de creatii artistice considerate unice in lume atat ca estetica cat si ca realizare.

O alta lucrare de mare valoare posedata de biblioteca din Alba Iulia este "Psaltirea lui David cu calendar", un manuscris din secolul al 12-lea realizat pe pergament fin si decorat cu aur, argint si imagini colorate. De mentionat sunt si Epistulae heroides de Ovidiu (1949), prima editie a Operei lui Homer (1488), Comedia de Aristofan (1498) si Opera Graece de Aristotel in 5 volume.

In perioada 2003-2004 biblioteca a fost implicata in proiectul national Biblioteca Digitala Nationala a Manuscriselor si Cartilor vechi, proiect in cadrul caruia s-au scanat peste 100.000 de pagini din volumele bibliotecii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram