Biserica de lemn din Lăzești

Publicat în: 
5 aprilie 2017

Lăzești e un sat din Apuseni, la 100 km de Alba Iulia, despre care, probabil, puțini au auzit. N-ar fi de mirare, așadar, dacă despre biserica de lemn din sat au auzit și mai puțini. O veți găsi pe un vârf de deal, la capătul unei cărări abrupte, dincolo de toate gospodăriile, aproape de cer. O biserică retrasă, neștiută, în care domnește liniștea. Bine ați venit în Lăzești.

 

Detaliu de pictură, la Lăzești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Detaliu de pictură, la Lăzești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Sentimentul pe care îl veți avea, intrând în bisericuța de lemn din Lăzești, este că ați pătruns într-o odaie de la capătul lumii. Tocmai de aceea, veți avea o surpriză apare când veți remarca splendoarea picturilor din interior, executate cu migală de doi maeștri: preotul Gheorghe Tobias din Abrud și Simion Silaghi-Sălăgeanu.

 

Poartă de lemn, la biserica din Lăzești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Poartă de lemn, la biserica din Lăzești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica e semnificativă, înainte de toate, prin vechime, fiind anterioară anului 1749 de când datează primul strat de pictură, cel datorat lui „Tobias Popa Gheorghie”. A supraviețuit din el doar scena Cinei de sub stejarul de la Mamvri, având dedesubt, într-o succesiune de imagini, povestea căderii în păcat a primilor oameni. În 1817 Simion Silaghi a fost chemat pentru reînnoirea picturii. De un efect decorativ deosebit este grinda-meșter a bolții naosului, bogat sculptată, unicat în arhitectura bisericilor de lemn din județul Alba. Prezența ei a obligat la o restructurare a iconografiei clasice, prin renunțarea la medalioanele centrale și articularea mesajului în jurul imaginilor lui Dumnezeu-Savaoth și Iisus Emmanuel, a căror slavă o proclamă întreaga Creație. Personajele principale în acest imn cosmic, Soarele și Luna au chipuri umanizate, coloritul vesel conferindu-le o expresivitate aparte.

 

Acces la biserica de lemn din Lăzești

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Vadu Moților (DN 75) – Vâltori – Lăzești (DJ 750 B) – Lăzești

Descrierea rutei: din Câmpeni, continui spre nord în direcția Vadu Moților, pe DN 75. Din satul Vadu Moților, faci stânga pe DC 93 și treci prin satul Vâltori. Ajungi în satul Burzești, de unde continui la dreapta pe un drum de țară, accidentat, până ajungi în Lăzești. Biserica se află pe culmea unui deal și este vizibilă de la nivelul drumului. În ciuda faptului că ultima parte a căii de acces este neasfaltată, accidentată și îngustă, totuși se poate ajunge cu orice tip de autovehicul. Iarna sunt necesare lanțurile pentru roți.

Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

2 comments on “Biserica de lemn din Lăzești”

  1. Foarte util si merita mulțumiri persoana care s-au gândit să scoată din uitare un asemenea loc.Sa fiți binecuvântat.

    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase, este un loc intr-adevar binecuvantat, care merita evidentiat. Macar in cuvinte si fotografii, daca altfel nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram