Biserica Greco-Catolica „Nasterea Maicii Domnului”

Publicat în: 
26 aprilie 2016

O veti afla in spatele magazinului „Unirea”, pe strada Henri Coanda 3E (zona fostei piete din centru) si, judecand dupa aspectul exterior atat de gratios, greu veti putea crede ca este rezultatul modificarii imobilului unei foste centrale termice. Lucrarile de constructie s-au desfasurat pe o perioada de trei ani si au luat sfarsit la data de 21 noiembrie 2008, iar sfintirea lacasului a avut loc la 1 iunie 2014, fiind inchinat Preasfintei Fecioare Maria, al carui hram il poarta, „Nasterea Maicii Domnului”.

Este o cladire frumoasa, cu un aspect modern, primitor, insa ceea ce uimeste cu adevarat este de fapt interiorul. Trecandu-i pragul, veti descoperi o opera de arta desavarsita, decorul iconostasului si peretilor laterali fiind realizat cu ajutorul uneia dintre cele mai vechi si spectaculoase arte decorative, mozaicul mural bizantin. De altfel, aceasta este prima biserica din Alba Iulia al carei interior a fost impodobit cu ajutorul acestei tehnici.

Iconostasul infatiseaza imaginea Mantuitorului binecuvantand, alaturi pe Sfanta Fecioara Maria si Sfantul Ioan Botezatorul, iar reprezentarile acestora sunt incadrate de chipurile celor doisprezece apostoli. De o parte si de alta a iconostasului, peretele frontal ii reprezinta pe Sfantul Anton si Sfanta Rita, modele ale crestinatatii, care si-au inchinat viata lui Hristos, mijlocind pentru oameni. Cat despre peretii laterali, acestia infatiseaza scene din viata Sfintei Fecioare, Nasterea Sa si Adormirea, intr-o frumoasa oglindire simbolica, ambele scene infatisand pe Maica Domnului in postura de prunc.

Lucrarea a fost incredintata tanarului artist, pr. Radu Rosu, discipol al maestrului Ivan Rupnik SJ, directorul Centrului „Ezio Aletti” din Roma. Reprezentarea scenelor uimeste prin iscusinta si migala executiei, frumusetea si efectul stralucitor al ornamentatiei transpunandu-ne gandul intr-o lume mirifica, descoperind un joc multicolor exceptional, desprins parca dintr-un caleidoscop de culori si lumini. 

Credite foto: www.bru.ro

One comment on “Biserica Greco-Catolica „Nasterea Maicii Domnului””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram