Curiozităţi

Acasă / Stiati ca?… Biserica Mitropolitana construita de Mihai Viteazul in 1597 la Alba Iulia…

Stiati ca?… Biserica Mitropolitana construita de Mihai Viteazul in 1597 la Alba Iulia…

Publicat în: 13 sept.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Stiati ca Biserica Mitropolitana construita de Mihai Viteazul in 1597 la Alba Iulia a fost distrusa in anul 1714 de catre regimul habsburgic?

Despre aceasta N. Iorga spunea ca ar fi „cel mai trainic si de folos lacas al nostru de peste munti”.

Ctitorita in anul 1597, sub hramul Sfanta Treime ca simbol al unitatii in credinta, dar si in neam al celor 3 tari romanesti, Catedrala Mitropoliei Ortodoxe din Transilvania a fost ridicata in vecinatatea zidului cetatii si a reprezentat mai mult de 100 de ani centrul cultural si religios al zonei.

Astazi, pe locul in care a existat vechiul centru al Mitropoliei Ardealului construit de marele voievod exista o biserica Memoriala “Mihai Viteazul” care tine loc constructiei distruse in perioada regimului habsburgic, in 1714. Despre Catedrala ridicata initial de voievodul unificator se stie ca ar fi fost una dintre cele mai impunatoare lacase de cult ale perioadei.

In anul 1988 pe locul vechii biserici cu hramul Sfintei Treimi a inceput reconstructia unei bisericute mai mici ce pastreaza acelasi hram, caruia in anul 2006, pe 26 noiembrie i s-a adaugat si hramul Cuviosului Parinte Sfantul Silvan cel de la Sfantul Munte Athos. Biserica actuala a fost sfintita in anul 1922. Scopul bisericutei memoriale este acela de a tine treaza in inima si sufletul romanilor imaginea marelui unificator voievod al Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia