Biserica reformată din Aiud

Publicat în: 
8 septembrie 2017

Turnul imens, de piatră, care se vede de la distanță și care e mai înalt decât toate acoperișurile din Aiud, este turnul bisericii reformate din centrul orașului. Un oraș despre care nu se cunosc prea multe, care nu e cunoscut turiștilor așa cum ar trebui să fie și care ar putea, într-un viitor apropiat, să fie căutat pentru tezaurul său arhitectural.

Zidurile bisericii reformate din Aiud. Detaliu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Turnul-clopotniță despre care vorbeam nu desemnează doar cel mai înalt edificiu al Aiudului, ci și unul dintre cele mai vechi, cum adesea se întâmplă în orașele transilvănene. E rectangular, asemănător celui de la biserica reformată din Teiuş şi vă va fura privirea prin decoraţiunile metalice, ale ceasului, ale ferestrelor înguste şi ale meterezelor în formă de gaură de cheie răsturnată, folosite pentru arme de foc.

Corul gotic al bisericii reformate din Aiud / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica reformată a Aiudului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Vechiul Strassburg am Mieresch, cum se numea altădată, în săsește, Aiudul, deține această biserică gotică extrem de valoroasă, construită la finele secolului al XV-lea. Vă va impresiona prin masivitate și lumină. Conţine o navă principală, două laterale şi absida altarului. În dreapta, cum veți privi altarul (în partea nordică), este sacristia (încăpere pentru obiecte de cult şi haine preoţeşti). Interiorul a suferit de-a lungul secolelor reparaţii, depinzând stilistic de perioada în care au fost făcute.

 

Mai întâi, în anul 1713, după un incendiu în timpul războiului curuţilor, bolta gotică a fost înlocuită cu tavan drept. Apoi, în 1800, interiorul a fost refăcut, adăugându-se bolta de factură barocă şi pilaştrii care separă navele laterale de cea centrală. De aceea, biserica impresionează în primul rând prin sinteza goticului cu barocul, atât ca structură, cât şi ca ornamentaţie. În exterior, goticul e şi mai vizibil prin ferestre, contraforturi masive şi rozeta de deasupra intrării.

Acces la Aiud

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram