Biserică unicat

Publicat în: 
9 iunie 2015

Biserica „Arca lui Noe” de la Alba Iulia, sfintita pe data de 17 mai 2015 si construita intr-un interval de 8 ani, intre 2007 si 2015 de catre fundatia Transavia si Parohia Cartier Nou II este una dintre cele mai originale bisericii ortodoxe din tara, in momentul actual.

Ridicata in cartierul Mircesti si pastorita de preotul Ioan Nicolae, biserica ridicata cu sprijin financiar privat are toate sansele sa devina rapid unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zona. Materialul oficial de prezentare descrie biserica in urmatoarele cuvinte:

"Facerea acestei biserici intr-o perioada de criza reprezinta o adevarata minune, reunind o serie de exigente estetice si excelente profesionale arhitectul Dorin Stefan, pictorul Ioan Popa, sculptorul Virgil Scripcariu, intr-o echipa admirabila care a reusit sa edifice un templu duhovnicesc devenit un adevarat simbol al orasului, o arca noetica si euharistica pentru crestinii secolului XXI."

Dorin Stefan, arhitectul care a realizat proiectul inedit al bisericii este considerat unul dintre cei mai apreciati arhitecti romani, fiind insarcinat in anul 2010 cu proiectarea cladirii Taiwan Tower, un turn inalt de 350 de metri.

Pictura bisericii a fost realizata intr-o perioada de 2 ani, intre 2012 si 2014 de catre pictorul Ioan Popa din Otopeni in baza unui plan conceput in stransa colaborare cu parintele paroh. Sculptura iconostasului si a candelabrului din incinta bisericii au fost realizate de Virgil Scripcariu si sunt superb finisate, in ton cu intreaga biserica a carei forma finala este in egala masura o opera de arta cat si un lacas de cult. Parintele Ioan Nicolae a declarat:

"Este si o metafora a spiritualitatii romanesti. Foarte simpla si in acelasi timp cu mare bogatie simbolica. Este corabia lui Noe, o pasare maiastra."

Biserica se ridica la 12 metri si are o lungime de 24 de metri, acoperisul este lipsit de turle si prezinta o modulare conceputa pentru a sublinia planul in cruce. Planul arhitectural prezinta o trecere inedita de la bazilical la cruciform devenind "o cutie de rezonanta in interiorul careia are loc misterul".

Parintele paroh Ioan (Jan) Nicolae vorbeste despre biserica intr-un articol publicat in revista Arhitectura:

"Cei care aveau initial indoieli s-au convins ca e vorba de un lacas deosebit care nu doreste cu orice pret sa fie altfel ci slefuieste creativ elementele care exista in traditia arhitecturala ortodoxa. Prin forma sa nuantata, biserica aminteste evolutia in timp a edificiilor de cult, de la simplitatea geometrica a planurilor bazilicale la complexitatea rezultata ulterior prin curbarea liniilor si adaugarea progresiva a navelor si a niselor. Urmarind privirea credinciosilor care se apleaca pentru a se ridica mai tarziu, planul dreptunghiular de la baza constructiei devine reliefat inspre cornisa. In mod simbolic, constructia este structurata pe un modul de 12, caci are 12 metri latime, 12 metri inaltime si 24 lungime. Potrivit arhitectului, edificiul ar trebui sa fie, inainte de toate, o cutie de rezonanta in interiorul careia are loc misterul."

Biserica se afla sub dublu hram "Sfintii Ioan Botezatorul, Teologul si Gura de Aur" si "Sfintii martiri Brancoveni". Ceremonia de sfintire a bisericii s-a desfasurat in data de 17 mai 2015, duminica, cu participarea Arhiepiscopului Ortodox de Alba Iulia, Irineu si a Mitropolitului Clujului Andrei Andreicut, fost Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia.

Sursa imaginii: youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram