Bun venit pe Ulita Veche la Casa memoriala „Lucian Blaga”

Publicat în: 
30 martie 2016

Pornind pe soseaua ce duce la Sebes, la nici 15 km de Alba Iulia, veti ajunge in localitatea Lancram. Aici, din drumul european E 81, pe partea stanga, se desprinde o straduta ingusta, denumita Ulita Veche. Se urmeaza practic un curs paralel cu drumul european si, pe la jumatate, la numarul 234 (71, conform noii numerotari), veti afla o casuta veche, trainica, zugravita intr-un albastru seren. Este Casa memoriala a poetului si filozofului roman Lucian Blaga. Dincolo de portita din zabrele de lemn, veti afla o fereastra spre trecut, cu un decor indolent la trecerea timpului, dornic sa mentina vie amintirea vremurilor de demult.

Aici marele ganditor si-a petrecut primii ani din viata, casa fiind mostenita in anul 1870 de parinti, Ana si Isidor Blaga, de la un bunic, preotul satului. Cei doi soti au adus pe lume noua copii, intre care Lucian Blaga a fost mezinul. Lumea copilariei avea sa fie insa umbrita de suferinta, cand in anul 1908, Isidor trecea la cele vesnice si dupa un an Ana era nevoita sa vanda caminul familial pentru a se putea intretine si asigura educatia copiilor.

Ajunsa astfel in posesia unor proprietari straini, casa avea sa fie rascumparata de statul roman abia in anul 1995, cu ocazia centenarului, devenind muzeu. Deoarece intre timp constructia suferise modificari, au fost necesare lucrari de restaurare care s-au finalizat in 1998. Pentru amenajarea interioarelor, au fost adunate colectii de obiecte provenite din donatii de la rude si apropiati ai poetului, personalitati literare, precum si din partea unor institutii. Sunt expuse manuscrise si volume semnate, documente, obiecte de mobilier, portrete, fotografii, precum si obiecte personale, paltonul, palaria, geamantanul de student sau penita de scris.

In completarea casei parintesti, s-a reamenajat si vechea sura, pentru ca aceasta sa dobandeasca un aspect modern. S-a amenajat o mica biblioteca si o sala multifunctionala, destinata manifestarilor culturale organizate anual, la inceputul lunii mai, in cadrul Festivalului International „Lucian Blaga”.

Este o expozitie simpla, dar reuseste sa redea cat mai fidel urmele unei atmosfere de trecut. Anii se scurg, insa trecerea lor pare a fi derizorie si, cu toate ca multe trairi au fost probabil estompate, aceste cateva franturi de amintire se vor stradui sa ramana vesnic intacte.

Program de vizita:

  • marti -  duminica – 8 : 00 - 16 : 00
  • luni – inchis

Preturi de acces:

  • Adulti: 4 lei
  • Elevi, studenti si pensionari: 2 lei

Contact pentru detalii:

Str. Ulita Veche nr. 234

Lancram, 515801

Telefon: 0258 732 844

Email: casamemoriala@cclbsebes.ro

Credite foto: http://www.dacoromania-alba.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram