Vorbeam, luna trecută, despre schi. Și, mai ales, despre cumpăratul schiurilor, adică despre cât de important e să știi ce să cumperi, atunci când cumperi. Mai jos aveți partea a II-a a acelui articol.
În snowpark și powder. Într-un cuvânt, freestyle. Ușor de controlat în snowpark, pe pârtie și în powder, ele sunt așa-numitele schiuri twin-tip, curbate la vârf și în coadă. Sunt perfecte pentru acrobații, sărituri, aterizări cu spatele, dar și pentru monitorii de schi, care au nevoie de coborârea cu spatele în timpul lecțiilor. Sunt aproape la fel de versatile ca schiurile all-mountain, putând oferi experiențe superbe atât în powder, cât și în carving-ul pe pârtie. De obicei, au lățimi măricele în talie (peste 110 mm) și sunt aproximativ la fel de lungi ca cele all-mountain.
Clăpari și bețe. Aici, confortul e literă de lege. Nu uita că vei sta ore în șir cu clăparii în picioare, așa că cel mai mic semn de incomoditate, când probezi în magazin, va rezulta în dureri pe pârtie. Caută nu marca și culoarea, ci modelul bun pentru picior. Atenție, clăparii se probează cu o singură pereche de șosete, preferabil de schi. Degetele trebuie să atingă, ușor, vârful din interior înainte să închizi clăparul și, după ce-l închizi și apeși cu tibia pe limba clăparului, laba piciorului trebuie să se deplaseze în spate, nemaipermițând degetelor să atingă vârful; totodată, călcâiul trebuie să rămână fix în toate mișcările de flexare. La final, clăparul trebuie să pară mulat pe picior, deci fix dar nu incomod. Ține cont și că, treptat, căptușeala lui se restrânge datorită căldurii piciorului, așadar nu cumpăra un clăpar ale cărui cleme le poți strânge la maximum în magazin. Cât despre bețe, e simplu: alege-le pe cele care permit brațelor să formeze unghi de 90 de grade. Altfel, te pot incomoda și chiar accidenta.
Ce înseamnă radius?
Radius (adică raza de ocolire sau turning radius) ține în mod direct de lățimea schiului în talie. Radius-ul este raza cercului imaginar pe care schiul, grație formei scobite, l-ar produce într-o curbă, în clipa în care schiorul aplică greutate pe canturi. Cu cât greutatea va fi mai mare, cu atât virajul va fi mai scurt. De pildă, vei face ocoliri scurte cu un radius între 10-16 m și ocoliri largi cu unul de 16-25 m. De fapt, radius-ul oferă carving, care nu e decât valorificarea formei carve a schiului. Altfel spus, nu tu ești cel care schiază; schiul te schiază pe tine. Nu trebuie decât să aplici greutate pe schiuri, să înclini genunchii iar schiul va ocoli în mod natural; practic, astfel nu mai pierzi viteza în ocolire, ba chiar o mărești, de unde și cristiania cu accelerare. Cât despre notația radius-ului, o vezi pe schiuri (ex. 16 m) sau prin acel sidecut în milimetri, cum ar fi 127(vârf)/76(talie)/114(coadă). Cu cât diferența între talie și cele două extremități e mai mare, cu atât schiul e mai îngust iar curbele vor fi mai strânse.
Mici sfaturi:
- nu cumpăra schiuri mai bune decât tine;
- să nu te intimideze varietatea; există schiuri potrivite pentru fiecare;
- înainte de a cheltui, documentează-te;
- nu cumpăra echipament iarna;
- nu te zgârci la clăpari;
- cumpără schiuri vechi de un an-doi, în special de la centrele de închiriere din străinătate, la final de sezon. Sunt ieftine și aproape noi;
- cumpără schiuri cu legături integrate, adică gata montate pe schiuri (și dedicate acelor schiuri), care culisează în funcție de flexarea schiului. Doar așa vei fi sigur că talia schiului, cea mai importantă de altfel, va fi valorificată;
- nu te lăuda că ai schiuri de competiție doar fiindcă sunt scumpe și scrie „race” pe ele. Schiurile de concurs nu se vând oriunde, sunt mult mai rigide, plus că sunt fabricate din cu totul alte materiale și după regulamente specifice;
- nu schia pe pârtie cu schiuri big mountain și, în powder, cu schiuri scurte și înguste;
- cumpără schiuri mai scurte și flexibile dacă ești începător, mai lungi și rigide dacă ești avansat;
- cumpără echipament second-hand doar dacă este, încă, de calitate și dacă îți corespunde ca stil și nivel.
Florian-Rareș Tileagă
FOTO: Echipamente și moravuri / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă