Capitală a Marii Uniri

Publicat în: 
28 decembrie 2018

Alba Iulia este orașul care i-a dăruit României identitatea! Oraşul a fost declarat, prin lege, „Capitală a Marii Uniri".

Legea prin care oraşul Alba Iulia a fost declarat "Capitală a Marii Uniri" a României a fost promulgată joi, 27 decembrie 2018, de către Preşedintele Klaus Iohannis.

Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Florin Duţulescu

Prin aceeaşi lege, municipiul Iaşi este declarat "Capitală istorică" a României.

1 decembrie 1918

Alba Iulia, Casina Militară, 1 decembrie 1918, ora 12.00. Momentul central al evenimentelor de acum 100 de ani l-a reprezentat citirea a Rezoluției Unirii în plenul Adunării de către Vasile Goldiș și apoi adoptarea ei în unanimitate de către cei prezenți. Textul rezoluției, în zilele noastre gravat pe peretele interior al Sălii Unirii, precizează la punctul întâi că: „Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România“.

Participanţi la Marea Adunarea Naţională/Foto: Samoilă Mârza

Astfel, 1 decembrie 1918 rămâne un moment istoric fără precedent pentru Alba Iulia. Căci oraşul, care avea la acel moment numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri, a trebuit și a acceptat să răspundă provocării de a organiza, în doar 10 zile, un eveniment unic, Marea Adunarea Naţională.

Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României.

Alba Iulia zilelor noastre este un oraș multicultural, profilul său fiind definit de diversele culturi suprapuse și de un patrimoniu arhitectonic unic, ce se cere descoperit și redescoperit, chiar reconstituit atât din perspective istorice cât și din perspective etnice, antropologice, culturale etc.

Tradiţia capitalei la Alba Iulia

Reședință a guvernatorului provinciei romane Dacia, sub numele Apulum, primă capitală a provinciilor românești sub Mihai Viteazul, la 1600, capitală a Principatului Transilvaniei, iar în zilele noastre Capitală a Marii Uniri sunt doar câteva dintre atributele care fac cinste orașului Alba Iulia.

Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Florin Duţulescu

Apulum, Bălgard, Alba Iulia, Weissenburg, Gyulafehervar, Alba Carolina, Carlsburg, Karolyfehervar sunt denumirile sub care Alba Iulia a intrat în istorie. Diferențele sunt doar de esenţă lingvistică, date de înscriere în documentele oficiale sau de pronunția locuitorilor de origine română, maghiară și germană.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar unul dintre mijloacele prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Foto deschidere articol: Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Credite: Ionuţ Văidean

 

 

2 comments on “Capitală a Marii Uniri”

  1. Părerea mea este ca România să aibă Capitala la Alba Iulia - oraș cu o puternica încărcătură istorica și spirituala. Alba Iulia _este Capitala Marii Uniri.

  2. Dacia avea Capitala la Sarmizegetusa.
    România 🇦🇩 - cu Capitala la Alba Iulia - Capitala Marii Uniri - 1 Decembrie 1918.
    Alba Iulia este mult mai reprezentativ decât Bucureștiul, deoarece este încărcat de istorie și spiritualitate. Și Bucureștiul este încărcat de istorie și spiritualitate, dar spre deosebire de București, Alba Iulia este Capitala Marii Uniri. Este în interiorul arcului carpatic, este în Centrul României. Este un oraș cu foarte multe valențe (istorice, spirituale, culturale, etc.).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram