Capitală a Marii Uniri

Publicat în: 
28 decembrie 2018

Alba Iulia este orașul care i-a dăruit României identitatea! Oraşul a fost declarat, prin lege, „Capitală a Marii Uniri".

Legea prin care oraşul Alba Iulia a fost declarat "Capitală a Marii Uniri" a României a fost promulgată joi, 27 decembrie 2018, de către Preşedintele Klaus Iohannis.

Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Florin Duţulescu

Prin aceeaşi lege, municipiul Iaşi este declarat "Capitală istorică" a României.

1 decembrie 1918

Alba Iulia, Casina Militară, 1 decembrie 1918, ora 12.00. Momentul central al evenimentelor de acum 100 de ani l-a reprezentat citirea a Rezoluției Unirii în plenul Adunării de către Vasile Goldiș și apoi adoptarea ei în unanimitate de către cei prezenți. Textul rezoluției, în zilele noastre gravat pe peretele interior al Sălii Unirii, precizează la punctul întâi că: „Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România“.

Participanţi la Marea Adunarea Naţională/Foto: Samoilă Mârza

Astfel, 1 decembrie 1918 rămâne un moment istoric fără precedent pentru Alba Iulia. Căci oraşul, care avea la acel moment numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri, a trebuit și a acceptat să răspundă provocării de a organiza, în doar 10 zile, un eveniment unic, Marea Adunarea Naţională.

Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României.

Alba Iulia zilelor noastre este un oraș multicultural, profilul său fiind definit de diversele culturi suprapuse și de un patrimoniu arhitectonic unic, ce se cere descoperit și redescoperit, chiar reconstituit atât din perspective istorice cât și din perspective etnice, antropologice, culturale etc.

Tradiţia capitalei la Alba Iulia

Reședință a guvernatorului provinciei romane Dacia, sub numele Apulum, primă capitală a provinciilor românești sub Mihai Viteazul, la 1600, capitală a Principatului Transilvaniei, iar în zilele noastre Capitală a Marii Uniri sunt doar câteva dintre atributele care fac cinste orașului Alba Iulia.

Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Florin Duţulescu

Apulum, Bălgard, Alba Iulia, Weissenburg, Gyulafehervar, Alba Carolina, Carlsburg, Karolyfehervar sunt denumirile sub care Alba Iulia a intrat în istorie. Diferențele sunt doar de esenţă lingvistică, date de înscriere în documentele oficiale sau de pronunția locuitorilor de origine română, maghiară și germană.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar unul dintre mijloacele prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Foto deschidere articol: Atmosferă 1 decembrie 2018 la Alba Iulia/Credite: Ionuţ Văidean

 

 

4 comments on “Capitală a Marii Uniri”

 1. Părerea mea este ca România să aibă Capitala la Alba Iulia - oraș cu o puternica încărcătură istorica și spirituala. Alba Iulia _este Capitala Marii Uniri.

 2. Dacia avea Capitala la Sarmizegetusa.
  România 🇦🇩 - cu Capitala la Alba Iulia - Capitala Marii Uniri - 1 Decembrie 1918.
  Alba Iulia este mult mai reprezentativ decât Bucureștiul, deoarece este încărcat de istorie și spiritualitate. Și Bucureștiul este încărcat de istorie și spiritualitate, dar spre deosebire de București, Alba Iulia este Capitala Marii Uniri. Este în interiorul arcului carpatic, este în Centrul României. Este un oraș cu foarte multe valențe (istorice, spirituale, culturale, etc.).

 3. Îmi doresc foarte mult ca Alba Iulia sa fie Capitala României.
  Tot ceea ce ține de Capitală să se mute la Alba Iulia (Institutii, guvern, parlament, președinție, palat regal, etc.)
  Iar construcțiile din București, vor avea o altă destinație (Bursa, sedii organisme internaționale care vor fi și în București și în Alba Iulia).
  Ideea este sa avem Capitala, acolo unde s-a înfăptuit Unirea din Decembrie 1918.
  O Capitală in inima Țării va aduce mult mai multe beneficii decât cea actuala.
  O Capitala adevărata = Capitala istorica + Spitituala + Administrativă.
  Alba iulia le reunește pe toate într-un singur oraș.
  In plus, acest lucru va ajuta foarte mult la dezvoltarea orașului, construindu-se cartiere, extinzandu-se în toate direcțiile cu noi cartiere.
  În timp se va construi metrou, fie metrou ușor de suprafață, sau pe dedesubt,sau va avea alt sistem de transport. P
  Totul se va dezvolta în jurul Zonei Istorice-Centrul Orașului fiind deosebit, mult peste centrul Bucureștiului. Acesta dezvoltare se va extinde către periferie și dincolo, păstrând forma, mergându-se radial, dar păstrându-și forma frumoasă. Acest lucru va fi făcut împreună cu arhitecti și urbanisti vestiți de la noi din țară, dar și din alte țări renumite din întreaga lume. Îmi doresc foarte mult să existe o fundație, asociație unde să putem contribui atât financiar, cât și cu idei, foarte multe concursuri, proiecte pentru Dezvoltarea Orașului Alba Iulia, întemeierea Capitalei României la Alba Iulia.
  Centrul Albei Iulia este plin de frumos, de istorie, de culoare, de spiritualitate, exact cum sunt marile capitale ale Lumii, este un adevărat centru. Alba Iulia este un adevărat oraș care are tot ce-i trebuie pentru a deveni Adevărata Capitală a României.
  Sunt nerăbdător sa vad această minune, îmi doresc foarte mult sa ma mut definitiv în Alba Iulia, să mă bucur de frumusețea și măreția orașului.

 4. Atunci Alba Iulia va fi pe lângă Capitala Marii Uniri și Capitala României. Va avea mult mai multe valențe. Mult mai multe semnificații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram