Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / Carte despre rafinamentul culinar de la curtea principilor ardeleni

Carte despre rafinamentul culinar de la curtea principilor ardeleni

Publicat în: 14 nov.. 2019
Autor: Nicu Neag

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară de la Alba Iulia au fost aduse la suprafață din adâncul trecutului,  printr-un proiect al Primăriei Alba Iulia, și  comprimate într-un volum dedicat. Cartea este disponibilă integral și în format electronic.

„Rafinament culinar la curtea principilor ardeleni” este titlul cărții care aduce  în atenția publicului cele mai reprezentative meniuri preparate şi servite la curtea principilor ardeleni, în perioada în care Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei (1541 şi 1699). Sunt, de asemenea, expuse şi ritualurile culinare practicate pentru principii ardeleni, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spații ale Europei momentului.

Coperta cărții „Rafinament culinar la curtea principilor ardeleni“

Cartea are la bază o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. De această componentă de bază a proiectului au fost responsabile două distinse cercetătoare din Alba Iulia, dr. Doina Hendre Biro şi dr. Beatrice Ciută, care și semnează volumul,  alături de coordonatorul Nicolae Neag, care a fost și managerul proiectului prin care a fost realizată și tipărită cartea- „Reenactment culinar, meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”.

Imagine de la evenimentul de lansare a cărţii/Foto: Florin Duțulescu

Din echipa proiectului a făcut parte și bucătarul Cosmin Toma, cel care a fost responsabil de reconstituirea practică a unui meniu princiar. Maratonul culinar a avut loc în cadrul unui eveniment de reenactment culinar dedicat, care a avut loc în 30 octombrie 2019, la Palatul Apor și la care au participat aproape 300 de persoane.

Încă din faza de scriere, echipa proiectului și-a propus să răspundă la o serie de întrebări cheie: Ce bunătăţuri se preparau acum câteva sute de ani la curtea princiară de la Alba Iulia? Cât de sofisticate și rafinate erau meniurile servite  Principilor Ardeleni și oaspeților de seamă din diverse spații ale Europei momentului? Cum se derula un ritual culinar? Cum pot fi revitalizate meniuri și rețete de acum aproape 400 de ani și cum pot fi repuse pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană? Considerăm că volumul oferă răspunsuri concrete la aceste întrebări.

Imagine de la evenimentul de lansare a cărţii/Foto: Florin Duțulescu

„Acest volum este, de fapt, o excelentă carte de istorie, înainte de orice, pentru că punctul de plecare nu este nicidecum rafinamentul culinar, este o punere în temă a cititorului, nu neapărat a cititorului avizat, pentru că e o carte care se adresează oricărui tip de lector care are nişte curiozităţi”, a opinat, la evenimentul de lansare a cărții, prof.univ.dr. Diana Câmpan.

Imagine de la evenimentul de lansare a cărţii/Foto: Florin Duțulescu

Evenimentul a avut loc în 13 noiembrie 2019, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Iulia.

Imagine de la evenimentul de lansare a cărţii/Foto: Florin Duțulescu

Cartea poate fi sursă de inspirație și pentru bucătarii restaurantelor din Alba Iulia, cunoscut fiind faptul că gastronomia are potenţialul de a atrage un număr mai mare de clienţi, localnici şi turiști.

Varianta electronică integrală a cărții o puteți consulta mai jos: 

Rafinament culinar la curtea principilor ardeleni

Despre proiect

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, a urmărit revitalizarea și repunerea meniurilor, rețetelor și ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană. Altfel spus, valorifică un segment important al rafinamentului bucătăriei de la curtea principilor ardeleni.

Rezultatele proiectului vor fi valorificate ulterior în raport cu potențialul istoric, cultural și turistic al Cetății Alba Iulia. Vor fi integrate în complexul de funcțiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 lei.

Partener în proiect: Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia