Despre Fefeleaga am auzit cu toții. Femeia văduvă, bătută de soartă, slobodă la gură și adusă de spate, nedespărțită de mârțoaga sa Bator... E ceea ce știm încă din clasele mici despre această stranie Fefeleaga, personaj literar creat după chipul și asemănarea Sofiei Danciu, care a trăit în satul Bucium-Șasa între 1869-1951. Și pe care Ion Agârbiceanu a portretizat-o cu de-amănuntul în tulburătoarea sa nuvelă din 1908, Fefeleaga.
Așa cum Agârbiceanu i-a închinat o nuvelă, sătenii din Bucium i-au închinat o casă memorială. Cum puteți ajunge acolo? Urcând pe valea Ampoiului (DN 74), pe serpentinele dealurilor care despart Zlatna de Abrud, trebuie să faceți dreapta pe DJ 107 I, chiar înainte de Abrud. Vă va duce la Bucium-Șasa.
Satul acesta străvechi, ca o aventură de străduţe şi case pitite sub copaci, se lungeşte până sus în munte. În dreptul primăriei, faceți stânga pe un drumeag îngust printre case și, după vreo 500 m, ajungeți la casa memorială. Este locul unde, ca prin minune, totul capătă lărgime. Ca un liman pe care-l aştepţi după o rătăcire lungă.
Retrasă, măruntă, căsuța pare mai degrabă o jucărioară de lemn pe valea pârâului Șasa, în cumpăna de priveliști cu pășuni, păduri, ocoale, versanți abrupți și colibe din loc în loc. Casa memorială e, de fapt, complex muzeal, reconstituit în cele mai mici detalii după descrierile din nuvelă și după cele ale localnicilor, care o cunoscuseră pe Fefeleaga. Cei mai bătrâni şi-o amintesc şi vorbesc de ea domol, aproape în şoaptă, de parc-ar fi o nălucă care încă bântuie și cu care s-au obişnuit de zeci de ani.
Dar oricum ar fi ea în ochii ţăranilor, năluca a primit un nou trup: casa cu prispă, ce miroase a lemn curat, cu război de ţesut, cu ulcioare, lămpaşe, cu şopru de unelte şi cuptor de pâine, toate lucrate de mână cu mult meşteşug. E genul de loc în care te încarci cu suflare de munte, astfel încât, la plecare, nu poți să nu rămâi cu un gust de viață potolită. E cumva în firea lucrurilor să pricepi, uitându-te la încăperile simple ale casei memoriale, că de acolo nu poţi pleca decât îmblânzit sufleteşte. Nicidecum tulburat, cum se întâmplă în vacarmul oraşelor...
Complexul muzeal „Fefeleaga” a fost inaugurat în 2008, de către Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la scrierea nuvelei Fefeleaga. Pentru vizitare, sună în prealabil la numerele de telefon 0729 161 937 sau 0258 784 160.
Acces la Complexul Muzeal „Fefeleaga”
Rută: Alba Iulia – Bucium (DN 74)
Distanţă de la Alba Iulia la complexul muzeal: 71 km
Durată: aproximativ 1 oră și 20 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă