Cascada Pișoaia – decor tropical, în inima Apusenilor

Publicat în: 
10 aprilie 2017

Există câteva locuri, în județul Alba, care-și contrazic ținutul în care se află. Ca peisaj, par a fi din altă parte a lumii. Astfel sunt mlaștinile bizare ale rezervației Molhașurile Căpățânii, astfel sunt și rocile roșii, asemănătoare Marelui Canion, ale Râpei Roșii. Tot astfel e și vegetația care îmbracă peisajul Cascadei Pișoaia, din Munții Apuseni: un decor de-a dreptul tropical, exotic, greu de uitat. Bine ați venit la Cascada Pișoaia, aflată la doar două ore de Alba Iulia, cu mașina.

 

Cascada Pișoaia / Sursa foto: Mihai Lazăr

Cascada Pișoaia / Sursa foto: Mihai Lazăr

Pișoaia, denumită și Vidra, Nemeș sau Nemneș, e una dintre atracțiile majore ale Apusenilor, cel puțin ca decor de apă, verdeaţă și travertin (depuneri de calcită din apa care dizolvă calcarul). De jur-împrejurul firului de apă (al cărui front de despletire atinge 25 m, pe o înălţime de 18 m) există un întreg covor de pajişti superbe, neobişnuite pentru această regiune, care vă vor trimite cu gândul mai degrabă la vegetaţiile luxuriante ale tropicelor.

 

Pentru cei cu picioare bune, recomandăm poteca ce urcă deasupra cascadei, de unde veți obține o priveliște fantastic de frumoasă asupra văii. Dar aveți mare grijă la urcare, pentru că poteca e abruptă și, în vremurile ploioase, alunecoasă.

 

Acces la Cascada Pișoaia

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Nemeși (DJ 762)

Descrierea rutei: o vei găsi în sudul Munţilor Bihor, pe versantul abrupt al cursului Arieşului Mic. Din DN 75, după ce ieşi din Câmpeni, faci stânga pe DJ 762, în lungul Arieşului Mic şi ţii drumul spre vest, preţ de 13 km. Ajungi apoi în satul Nemeş, de unde un drum o ia spre sud, peste Arieșul Mic, până la cascadă.

Distanţă de la Alba Iulia la cascadă: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram