Există câteva locuri, în județul Alba, care-și contrazic ținutul în care se află. Ca peisaj, par a fi din altă parte a lumii. Astfel sunt mlaștinile bizare ale rezervației Molhașurile Căpățânii, astfel sunt și rocile roșii, asemănătoare Marelui Canion, ale Râpei Roșii. Tot astfel e și vegetația care îmbracă peisajul Cascadei Pișoaia, din Munții Apuseni: un decor de-a dreptul tropical, exotic, greu de uitat. Bine ați venit la Cascada Pișoaia, aflată la doar două ore de Alba Iulia, cu mașina.
Pișoaia, denumită și Vidra, Nemeș sau Nemneș, e una dintre atracțiile majore ale Apusenilor, cel puțin ca decor de apă, verdeaţă și travertin (depuneri de calcită din apa care dizolvă calcarul). De jur-împrejurul firului de apă (al cărui front de despletire atinge 25 m, pe o înălţime de 18 m) există un întreg covor de pajişti superbe, neobişnuite pentru această regiune, care vă vor trimite cu gândul mai degrabă la vegetaţiile luxuriante ale tropicelor.
Pentru cei cu picioare bune, recomandăm poteca ce urcă deasupra cascadei, de unde veți obține o priveliște fantastic de frumoasă asupra văii. Dar aveți mare grijă la urcare, pentru că poteca e abruptă și, în vremurile ploioase, alunecoasă.
Acces la Cascada Pișoaia
Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Nemeși (DJ 762)
Descrierea rutei: o vei găsi în sudul Munţilor Bihor, pe versantul abrupt al cursului Arieşului Mic. Din DN 75, după ce ieşi din Câmpeni, faci stânga pe DJ 762, în lungul Arieşului Mic şi ţii drumul spre vest, preţ de 13 km. Ajungi apoi în satul Nemeş, de unde un drum o ia spre sud, peste Arieșul Mic, până la cascadă.
Distanţă de la Alba Iulia la cascadă: 100 km
Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă