Castele uitate, castele splendide

Publicat în: 
9 noiembrie 2017

Dacă sunteți fotografi și apreciați lumina bună a soarelui, vă poftim în județul Alba. De data asta nu pentru priveliști ale naturii, ci pentru locuri sărace, aflate în ruină, dar care sunt, fotografic vorbind, locuri bogate. Dacă cumva vă aflați în Alba Iulia și aveți aparatul foto la gât, nu le ocoliți. Călătoriile până acolo nu vă vor lua decât câteva ore.

 

Ne vom îndrepta pașii spre locuri aflate în ruine dar care, dincolo de molozul, de praful și de buruienile care le acoperă, ascund istorii pline de viață. Haideți la Sânmiclăuș, Ocna Mureș și Cisteiu de Mureș, ca să vă bucurați de o arhitectură care, în ochii oricărui bun fotograf, este aur curat.

 

La Cisteiu de Mureș

Castelul din Cisteiu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Nu departe de Ocna Mureş, pe malul Mureșului, există un sat de care puţini au auzit. Este Cisteiu de Mureş, în care ruinele parcă apocaliptice castelului Mikes sunt singurele care mai vorbesc de vremurile prospere de altădată. Azi, rămăşiţele luxosului edificiu și goliciunea lui terifiantă oferă condiţii perfecte pentru şedinţe foto.

Odinioară, aici erau alei verzi, parcuri şi aristocraţie. Complexul fusese construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar n-au mai rămas din el decât jumătăţi de ferestre şi porţiuni de coloane. Castelul avea şi etaj, poartă de acces și un hambar. Din nefericire, toate au dispărut. În schimb, a rămas capela. Mai precis, trei pereți ai acesteia, care sunt acum năpădiți de bălării şi bucăţi de ziduri prăbuşite. Priveliştea e ideală pentru turiştii care vor să vadă şi altceva în afara obiectivelor turistice „clasice”.

 

Cer și ziduri / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la castelul din Cisteiu de Mureș

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș – Unirea (DN 1) – Ocna Mureș (DJ 107 D) –  Cisteiu de Mureș (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Cisteiu de Mureș: 53 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

 

La Uioara de Sus

 

Un al loc important pe harta arhitecturii din Transilvania e Ocna Mureș. Mai precis, cartierul Uioara de Sus, unde se află un vechi castel nobiliar, aflat acum în paragină. Amintit în documente încă din 1290, sub numele de „Castelul Nou”, castelul e ușor de recunoscut: statura sa zveltă, situată pe vârf de colină, se vede de la mare depărtare.

Fereastră veche / Sursa foto: Florian-Rareș Tileaga

Denumirea de „castel nou” presupune existenţa unei fortificaţii anterioare, din secolele X și XI. Din ea se pot vedea porţiuni dintr-un val de pământ cu şanţ, peste care acest castelul nou a fost construit la finele secolului al XIII-lea. Din secolul al XIV-lea, castelul a devenit proprietatea unor nobili, apoi Mihai Viteazu l-a donat sfetnicului său, banul Mihalcea.

 

„Castelul Nou” medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850 un mare castel neogotic, pentru familia nobiliară Banffy, care apoi a intrat în proprietatea conţilor Teleky. Planul şi stilul adoptat este romantic, cu elemente neogotice, și anume frontoane, bolţi în arc frânt, ferestre înalte și încăperi luminoase.

 

Lângă castel se află şi locuinţe anexe, destinate personalului care întreţinea domeniul, în curte existând o pivniţă de vinuri şi o capelă, dotată pe vremuri cu orgă. Tot astfel, familia Teleki amenajase în jurul clădirii un parc cu alei şi arbori. Din nefericire, toate acestea sunt înghiţite azi de o vegetaţie haotică, care înconjoară monumentul. Locul e sălbatic, neîntreţinut, iar uşile castelului sunt încuiate. Oricât te-ar fascina, eşti nevoit să îl admiri din curte.

 

Acces la castelul din Uioara de Sus

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș – Unirea (DN 1) – Ocna Mureș (DJ 107 D)

Distanţă de la Alba Iulia la Uioara de Sus: 57 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

 

La Sânmiclăuș

 

Aproape de Blaj, în Țara Târnavelor, vei găsi castelul nobiliar din Sânmiclăuș, ideal pentru pasionații de fotografie și arhitectură. Vechi monument domnesc, castelul e unul dintre cele mai valoroase construcții renascentiste târzii din Transilvania. Edificat de contele Bethlen Miklós în a doua jumătate a veacului al XVII-lea, stilul castelului respectă principiile Renașterii, păstrând, totuşi, amprenta tradiţiei locale. Aceasta e vizibilă îndeosebi la faţada orientată spre parc, spectaculoasă prin etajarea celor două galerii de coloane.

Castelul din Sânmiclăuș / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Se povesteşte că, odinioară, apărat de bastioane şi un şanţ cu apă, castelul de la Sânmiclăuș găzduia baluri fastuoase la care participau personalităţi din toată lumea. În 1856, castelul a ajuns în proprietatea familiei Bruckenthal, fiind restaurat şi transformat în şcoală agricolă. Acum, însă, la Sânmiclăuş nu te vei mai putea bucura de splendoarea de altădată, cu sculpturi şi fresce, cu mobilier de Viena, ci vei descoperi un castel rupt de lume, plin de bălării.

Galeria de coloane a castelului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Accesul spre Sânmiclăuș începe din Blaj, continuă prin Sâncel şi Şona, după care se desprinde un drum la stânga, care duce până la Sânmiclăuş. Castelul e la ieşirea din sat, înspre Căpâlna de Jos, în spatele curţii unei firme private.

 

Acces la castelul din Sânmiclăuș

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Sânmiclăuș (DN 107)

Distanţă de la Alba Iulia la Sânmiclăuș: 51 km

Durată: aproximativ 1 oră, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram