Castelul perfect

Publicat în: 
17 septembrie 2017

Un castel perfect înseamnă, cel mai probabil, o clădire impunătoare, vizibilă de la distanță, cu turnulețe, ferestre înalte, încăperi imense, parchet lucios, mobilier masiv, incredibil de frumos și ecou în toate încăperile sale.

 

Castelul din Sâncrai / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

La Sâncrai, sat lângă Aiud, există un astfel de castel. Ba mai mult, un râu cu apă adâncă și lină (Mureșul), care curge la mică distanță de castel, adaugă ambianței un aer mistico-romantic, la care doar iubitorii de artă și peisaj pot visa. Practic, la Sâncrai este totul cum ar trebui să fie, când ne imaginăm un castel.

 

Din fericire, lucrurile într-adevăr stau așa. Și nu vorbim despre un simplu castel, părăsit și neglijat de vremuri, ci despre unul complet restaurat. Vorbim, mai exact, despre Centrul Cultural Castel Sâncrai. E noua denumire pe care acest splendid edificiu, până nu demult în paragină, a primit-o în urma restaurării sale. O restaurare care a ținut cont de valoarea intimidantă a monumentului și, mai ales, de necesitatea păstrării bunului gust în fiecare detaliu – de la zăvoare de uși, la candelabre și mobilier. Astfel, clădirea care era un simplu azil este, azi, gazdă pentru evenimente culturale de top.

 

De povestea castelului, construit în secolul al XIX-lea, se leagă numele vechilor familii nobiliare Kemeny și Banffy. Încă de atunci, domeniul a fost extins și îmbunătățit treptat, până când, în 1947, a trecut în proprietatea statului român, care l-a transformat în azil de copii cu dizabilități. A fost, totodată, perioada în care aspectul monumentului a suferit modificări semnificative, degradante, datorate lipse de profesionalism în investiții.

 

Edificiul se impune prin două turnuri, dar şi prin sinteza stilistică, specifică romantismului apusean, sinteză care se poate observa în masivitatea volutelor şi a spiralelor baroce ale cupolei, frontoanelor şi balcoanelor de turn. Ele diferă, de pildă, de rigurozitatea turnului, în stil neoclasic. Turnul octogonal, însă, domină întreaga imagine, cu patru balcoane, fiind de două ori mai înalt decât restul clădirii. De fotografiat este și faţada orientată spre Mureş, care impresionează prin frontonul înalt şi bolţile ferestrelor, precum și scara în spirală, de inspirație Art Nouveau, originală, păstrată integral. De asemenea, trebuie remarcat faptul că structura castelului este perfect simetrică, față de axa sa de acces.

 

În prezent, castelul de la Sâncrai și-a redobândit autenticitatea. Dar, mult mai mult decât atât, el este Centrul Cultural Castel Sâncrai, gazdă de excepție a unor evenimente culturale care promovează excelența și valoarea. Degustări de vinuri, festivaluri, spectacole, conferințe, expoziții, gale, workshop-uri – sunt activități care, de acum înainte, vor pune Sâncraiul pe harta culturală a României. Prin Centrul Cultural de la Sâncrai, putem spune, de fapt, că județul Alba a dobândit o emblemă nobilă, distinctă în raport cu tot ceea ce există, azi, în Transilvania.

 

Aerul de vechime pe care îl inspiră castelul este neobişnuit de plăcut, iar faptul că domeniul se află la doar câţiva pași de apa Mureşului îi conferă o ambianţă mistică. De remarcat e şi grădina castelului, care include un spaţiu de agrement alcătuit dintr-un canal circular, străbătut de un podeţ de piatră. De altfel, acesta e spațiul unde vor avea loc, în curând, evenimente culturale outdoor, cu capacitate de cel puțin 4.000 de persoane.

 

Centrul Cultural Castel Sâncrai

Str. Poet Andrei Mureșanu, nr. 100, sat Sâncrai, municipiul Aiud

Telefon 004 0737 373 882, disponibil între orele 08:00 - 16:00

 

Acces la castelul din Sâncrai

 

Rută: Alba Iulia – Rădești – Sâncrai

Distanţă de la Alba Iulia la Sâncrai: 32 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram