Pro TV a prezentat de curand o stire despre cum castrul roman "Principia" descoperit in urma cu cativa ani in Cetate, in urma unor sapaturi arheologice, a fost transformat intr-o adevarata lectie de istorie pe viu in urma unei investitii de aproape 16 milioane de lei.
Descoperirile arhitecturale sunt protejate in prezent de o constructie impresionanta, inspirata de forma unei carti deschise cu pereti de sticla si pe structura metalica in interiorul careia spatiul este climatizat pentru a conserva obiectele expuse.
Stirile ProTV vorbesc despre istoria de peste 2000 de ani a vechiului oras roman Apulum, castru al Legiunii a XIII a Gemina. Descoperirile arheologice ale vestigiilor castrului "Principia" sunt considerate printre cele mai importante din intreaga zona, atat ca valoare istorica, dar si ca potential turistic ce poate fi exploatat. In acest scop s-au investit peste 16 milioane de lei pentru punerea in valoare a ruinelor romane descoperite in interiorul Cetatii. Castrul este conceput pentru a putea fi vizitat si a servii inclusiv drept spatiu pentru proiectii - document, acesta dispunand inclusiv de proiector.
Purtatorul de cuvant al Muzeului National al Unirii Alba Iulia declara pentru Stirile ProTV:
"Orasul Alba Iulia a fost intemeiat de romani de Legiunea XIII-a Gemina si noi ne aflam chiar in inima acestui castru. Sunt si statui ale imparatilor care au vizitat Apulum amintesc pe Hadrian, pe Caracalla, pe Severus."
Primarul Mircea Hava adauga si el tot pentru postul de stiri:
"Asa ceva nu vezi nicaieri in lume. Va fi cu atmosfera controlata vara mai rece, iarna tot atat de rece ca sa poata sa reziste piatra asta de 2000 de ani."