Stiati? … Catedrala Romano-Catolica (1250 - 1291) din Alba Iulia...

Publicat în: 
12 septembrie 2014

Stiati ca recordul pentru cea mai veche catedrala din intreaga tara este detinut de catre Catedrala Romano-Catolica (1250 - 1291) din Alba Iulia?

Catedrala care se afla la numarul 21 pe strada Mihai Viteazu din Alba Iulia, chiar in interiorul cetatii, a fost construita in secolul al XI-lea, insa istoricii nu s-au pus pana in momentul actual de acord asupra unei date exacte. In urma unor sapaturi arheologice realizate in imediata apropiere s-au descoperit ruinele unei biserici mai vechi pe locul careia a fost ridicat catedrala actuala.

Aflata pe lista monumentelor istorice din oras, catedrala Sfantul Mihail a fost construita in mai multe etape, revenindu-se asupra constructiei timpurii dupa ce aceasta a fost distrusa partial de o invazie tatara in anul 1242. Intre 1246 si 1921, catedrala cu o inaltime totala de 62 de metri, construita in stil romanic si gotic a fost ridicata in prezentarea sa actuala pentru a servi mai intai drept catedrala a Episcopiei Transilvaniei, iar apoi, incepand cu perioada interbelica, drept catedrala a Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

In biserica se pastreaza sarcofagele lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei, al lui Ladislau de Hunedoara, al reginei Izabela si al primului principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund.

Catedrala romano-catolica Sf. Mihail din Alba Iulia este cea mai veche catedrala din Romania care a rezistat pana astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram