Cum s-au păstrat semințe de mei de acum 3000 de ani într-o locuință preistorică de lângă Alba Iulia

Publicat în: 
15 februarie 2021

Datele au fost culese în cadrul unei cercetări internaționale care a inclus și aşezarea preistorică de la Teleac, aflată la câţiva kilometri de Alba Iulia. Rezultatele studiului au fost publicate într-un  jurnal al  prestigioasei reviste „Nature“.

Este primul studiu care a urmărit să identifice prin mijloace de datare exacte (Carbon 14) traseul si evoluția meiului (Panicum miliaceum), inclus în regimul alimentar al populațiilor preistorice.

Scopul cercetării a fost datarea și trasarea evoluției meiului  în Asia, Orientul Apropiat și Europa.

Echipa de cercetare a fost formată din specialiști în  arheobotanică. Din echipă a făcut parte Beatrice Ciută, cercetator științific, în cadrul Departamentului de Istorie, Arheologie si Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.  La ora actuală, este singurul specialist pe arheobotanică din România, o specializare interdisciplinară (de nișă) a arheologiei, care urmărește/vizează reconstituirea dietei vegetale din perioade străvechi ale istoriei.

Cereale depozitate în vase ceramice

Pentru a obține informațiile științifice,  cercetătorii au  prelevat un număr foarte de mare probe de mei din situri arheologice situate în zona Asiei, a Orientului Apropiat și a Europei.

Probele au fost luate din așezări preistorice și datate cu Carbon 14,  pentru a stabili o dată cronologică a acestora, astfel încât localizarea și încadrarea lor cronologică să ofere răspunsul vizat.

Dovezi privind cultivarea meiului au fost descoperite de cercetătorul dr. Beatrice Ciută, în fortificația preistorică de la Teleac (comuna Ciugud).

Așezarea preistorică este văzută de arheologi pe aceeași scară a importanței cu Cetatea de la Micene, centru al civilizaţiei greceşti ridicat cu două milenii înainte de Hristos.

Imagine cu locuința preistorică de la Teleac în care s-au descoperit semințele de mei carbonizate.

Pe parcursul cercetărilor arheologice, din anul 2017, într-o locuință incendiată din perioada bronzului târziu, au fost descoperite o serie de vase ceramice pline cu cereale carbonizate.

Meiul, element de bază al regimului alimentar

Incendierea locuinței a fost cea care a oferit șansa prezervării in situ a cerealelor depozitate in vase. În urma cercetărilor arheobotanice realizate pe cerealele recuperate din locuința incendiată, a fost relevat faptul ca meiul ocupa un loc important în cadrul dietei comunităților preistorice din așezarea de la Teleac. Datele cercetării arată că populațiile care au habitat în așezarea preistorică de la Teleac consumau meiul sub forma unui terci“, apreciază echipa de cercetare.

Potrivit cercetătorilor, semințele de mei carbonizate sunt datate în jurul anului 1000 î. Ch.

Populațiile din trecut au apreciat această cereală datorită calităților sale adaptive.  Este o plantă fără pretenții care crește pe orice tip de sol, având și o rată de creștere rapidă (60-90 zile), ceea ce înseamnă ca poate fi cultivată de două ori pe an.

Rezultatele inedite și extrem de importante descoperite la Tealeac și pe teritoriul României au făcut ca acestea să fie incluse în studiul revoluționar menționat mai sus.

Studiul de la Teleac a putut fi realizat și datorită faptului că,  în perioada 2016-2018, au fost efectuate cercetări interdisciplinare finanțate în cadrul unui proiect internațional (LOEWE project, Germania)  coordonat de dr. Horia Ciugudean de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Rezultatele cercetării internaționale au fost publicate într-un  jurnal al  prestigioasei reviste Nature:  New AMS 14C dates track the arrival and spread of broomcorn millet cultivation and agricultural change in prehistoric Europe. JurnalulScientific Reports“ al revistei Nature este o publicație faimoasă în rândul cercetătorilor avizați/consacrați din diverse domenii ale științei.

Pentru contribuția avută în cadrul cercetării și publicării studiului, Beatrice Ciută a câștigat și un premiu PRECISI 2020 (în valoare de 6000 lei), finanțat de Ministerului Educației si Cercetării prin UEFISCDI.

Sursa informațiilor și a imaginilor: Cercetător dr. Beatrice Ciută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram