Ce parere mai are turistul in ultima vreme? (3)

Publicat în: 
1 iulie 2016

Si daca am analizat parerile catorva oaspeti, sa trecem in revista si opinii venite din partea unor oameni a caror activitate este legata de domeniul turistic sau din partea unor bloggeri de turism consacrati. Opiniile lor sunt numeroase si variate, insa cu ocazia acestui articol ne vedem nevoiti sa ne limitam la doar cateva dintre ele.

Vom incepe prin a-l aminti pe cel mai cunoscut „calator” din Romania. Este vorba despre Razvan Pascu, care la 30 de ani, este fondatorul unei afaceri de succes din domeniul turismului, numele sau fiind mentionat de revista Forbes printre cei mai influenti tineri romani. Se afla in topul consultantilor de turism din online-ul romanesc, blogul si pagina sa de Facebook pozitionandu-se in primele 3 pozitii ca vizibilitate in Romania. Pe blogul personal (www.razvanpascu.ro), Razvan Pascu ne marturiseste ca:

„Am ramas de-a dreptul uimit de ceea ce se intampla intr-un oras de provincie din Romania, cumva din afara marilor destinatii turistice. Nu am cuvinte sa va explic cat de tare ma incanta sa vad ca se fac eforturi, ca se intelege fenomenul turistic, dar si potentialul sau. (...) Pentru cei care nu se gandesc la Alba Iulia decat ca la ‹‹orasul unirii››, trebuie sa stiti ca acest oras sta pe o comoara poate mult mai mare decat Sala Unirii, si anume urmele unor generatii si chiar civilizatii de mult trecute. Ma refer aici bineinteles la Cetatea Alba Carolina, care de cativa ani a fost martora unor schimbari majore. Intreaga zona centrala din interiorul cetatii a fost renovata, regandita, reinventata.” Mai mult, remarca situatia particulara a suprapunerii a trei cetati de-a lungul evolutiei istorice, caz unicat atat la nivel national, cat si international: „Aici se afla nu mai putin de trei fortificatii din epoci diferite, in ordine cronologica, primul fiind Castrul Roman (aproximativ 106 d.Ch.), Cetatea Medievala (secolele 16 – 17) si Cetatea Alba Carolina de tip Vauban (secolul 18), care contureaza intregul ansamblu de aici. Aceste fortificatii formeaza asa-numitul „traseu al celor trei fortificatii” si totul, de la caramida si piatra folosite la temelia zidurilor, pana la structura cladirilor, aminteste de trecutul istoric al acestor locuri.” Prin randurile sale, Razvan Pascu a adus un sprijin considerabil efortului depus de autoritatile locale de a promova rezultatele spectaculoase ale lucrarilor de restaurare efectuate in ulitmii ani.

Si daca am inceput in forta cu opinia unui consultant consacrat de turism, continuam sa ne mandrim cu articolul din celebra publicatie americana The Huffington Post, in care orasul Alba Iulia este mentionat in lista principalelor 25 de motive pentru a vizita Romania (http://www.huffingtonpost.com/ioana-budeanu/25-reasons-to-visit-roman_13_b_8771384.html). Autoarea articolului, Ioana Budeanu, blogger de calatorii, a ramas placut impresionata de amabilitatea localnicilor si frumusetea locului, gasind ca:

„În mijlocul tarii se afla un oras in forma de diamant, numit Alba Iulia. (...) Intr-o noapte rece de iarna, am respirat aerul puternic al orasului si m-am indragostit. Am simtit zambetele oamenilor si cuvintele lor amabile adanc in sufletul meu. Am fost  ca o fiica revenita acasa. Chiar si  fotograful si partenerul meu, Vlad Semen, spunea: „Oamenii acestia sunt ... prea frumosi, prea politicosi. N-am mai vazut asa ceva.”

Dar sa mergem sa facem o vizita si site-ului de calatorii www.uncover-romania.com, redactat in limba engleza, fiind dedicat indeosebi turistilor straini si unde tanara Diana Condrea, consutant de turism, ghid turistic si travel writer, ne-a acordat articole deosebite. In cadrul unuia dintre aceste articole, dupa ilustrarea unui scurt istoric foarte documentat, continua prin a enumera principalele atractii ale orasului si optiuni de servit masa si relaxare. Apreciaza ca „Alba Iulia este una dintre principalele atractii turistice din Romania” si indeamna turistul sa isi programeze „cel putin o zi intreaga pentru a o explora”, propunand celor interesati sa consulte si blogul oficial in engleza al orasului, www.visitalbaiulia.com, precum si aplicatia „Visit Alba Iulia”, disponibila pe Google Play si App Store.

Sa trecem in revista si parerea unor oaspeti sositi de peste mari si tari, Terry si Bill Fogarty, parteneri de calatorie in cadrul unei agentii de turism. Sosesc pentru a descoperi locatii noi pentru clientii lor si pentru a afla in Europa povesti exceptionale pe care sa le impartaseasca cititorilor lor. Pe blogul acestora, http://europeupclose.com, gasim un articol despre Alba Iulia in care citim:

„Alba Iulia, aflat in regiunea Transilvania din Romania, dispune de o cetate ridicata pe o colina, unde mai multe epoci istorice prind viata, fiind dominata de doua catedrale masive cu peste 600 de ani tumultosi ce le despart. Dar, departe de a fi blocat in trecut, orașul este un deschizator de drumuri in ceea ce priveste renovarea valorilor sale si obtinerea recunoasterii pe scena internationala.” Articolul este bine documentat si rezultatul final este unul deosebit (http://europeupclose.com/article/alba-iulia-romania-six-centuries-of-history-in-one-hilltop-fortress/).

Sursa imaginii: https://razvanpascu.ro/tag/alba-iulia/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram