Daca Alba Iulia este asimilata cu un oras plin de istorie, biserici si cetati de piatra, imprejurimile sale vin sa recompenseze lipsa naturii. Cascade, munti, pesteri si ghetari, rezervatii naturale, stanci cu privelisti care-ti taie respiratia – toate convietuiesc de mii de ani in imprejurimile orasului Alba Iulia.
Am ales pentru dumneavoastra cateva repere, insa suntem convinsi ca, odata ajunsi in acest tinut, veti descoperi cu siguranta cel putin un loc asa cum rar iti e dat sa vezi, scapat cumva de ochiul contopistilor.
Rapa Rosie
Putini sunt cei care cunosc aceasta minunatie a judetului Alba, in afara de localnici. Si putini sunt cei care stiuca „ridurile” sale rosii se vad din satelit. Poate doar cei care se aventureaza sa zboare pe aici cu parapanta. Rapa Rosie s-a format prin eroziunea apei asupra solului, provocand alunecari masive de teren in timp. Zona este decorata cu specii de flora si fauna protejate de lege. De Gaura Hotilor (care este de fapt o groapa sapata in roca nisipoasa a rapei) se leaga multe legende locale cu hoti si aventurieri, insa una dintre ele este recunoscuta de localnici si insusita ca fiind cea mai credibila - cea despre Lica „a lu’ Branza” sau Lica-Pisica, talentat ca nimeni altul sa se strecoare in spatii inguste, precum o pisica.
LOCATIE: La iesire din Sebes spre Daia Romana se face la stanga pe langa unitatea militara. Drumul este accidentat, dar puteti merge cu masina pana la Rapa. De acolo in sus, accesul este mai dificil. (3km distanta de Sebes)
Ghetarul de la Scarisoara - monument al naturii
Este cel mai mare ghetar din Romania si al doilea din lume – nici nu-i de mirare ca aproape tot timpul e plin de turisti care-i scotocesc adancimile. Vechi de peste 4.000 de ani, ghetarul are o grosime de 22m si 400m lungime. Extrem de spectaculoase sunt insa stalagmitele, ale caror inaltimi ajung pana la 7 metri, dar si celelalte doua atractii ale pesterii – Sala Mare si Biserica. Ambele sunt accesibile turistilor.
TIPS: E lesne de inteles ca, fiind vorba de o asemenea adancime a pesterii, veti avea nevoie de haine groase chiar daca o veti vizita in mijlocul verii. Si de incaltari care nu aluneca, data fiind umezeala mare si gheata formata in interior.
LOCATIE: Ghetarul se afla in Parcul National Apuseni. Punctul de pornire este centrul Gardei de Sus, unde faceti la dreapta pe drumul asfaltat; la intersectie virati la stanga pe un drum pietruit (2km). Inainte de intrarea in sat exista un drum asfaltat la dreapta, care urca in serpentine spre ghetar. Dupa 8km ajungeti pe platoul Ghetar, unde puteti parca
Valea Frumoasei din Sebes merita sa-i acordati cateva ore de atentie, macar pentru izvoarele sale cu apa rece si padurile verzi. Este o zona salbatica, virgina, cu vai adanci si cascade la tot pasul, poienite ascunse si poteci numai bune pentru drumetie.
LOCATIE: Pe DN7, pornind dinspre Sebes inspre Oasa, faceti stanga de-a lungul barajului si apoi iar la stanga dupa ultimul viaduct.
Satul Rimetea este o locatie pe care chiar nu trebuie sa o ratati. Populatia majoritara de origine maghiara si-a pus amprenta asupra acestei asezari in modul cel mai frumos posibil; nu are cum sa nu-ti placa un sat in care mai mult de jumatate din cele 300 de case sunt albe, cu ferestre verzi si mobilier pictat manual, in aceeasi culoare emblematica a portului lor traditional. E drept ca in fiecare an, locuitorii primesc oarece sume de bani de la Budapesta tocmai pentru a-si intretine si improspata fatadele caselor.
In 1870, un incendiu puternic a distrus toate casele, insa oamenii au reusit sa le reconstruiasca in cativa ani. Pentru conservarea patrimoniului cultural, in 1999 satul a primit distinctia ”Europa Nostra” a Comisiei Europene, iar trei ani mai tarziu a fost inclus pe lista celor mai frumoase sate din Romania.
LOCATIE: Pe DN75, in dreptul localitatii Buru se face un drum la stanga, pe unde mergeti 8 km pana ajungeti in sat.
Cheile Rametului – o rezervatie naturala complexa in Muntii Trascaului, care se intinde pe o suprafata de 150 de hectare. Cheile pot fi traversate doar pe cursul apei, pe timpul verii, si cu incaltaminte antiderapanta. Puteti sa va folositi de bridele si cablurile de otel amenajate special pentru turistii care vor sa ajunga la celebrul portal al cheilor sau la asa-numita zona ”la cuptor”.
LOCATIE: Din localitatea Teius, urmati indicatoarele cu Manastirea Rametului. In apropiere de manastire, urmati indicatoarele de chei pe un drum forestier care va duce la un loc de campare. Cheile Rametului sunt la doi pasi distanta.
Pestera Huda lui Papara
Nu ai auzit de ea? Se spune ca Huda lui Papara ar fi fost refugiul lui Zamolxes, zeul dacilor. Nu stim daca e adevarat sau nu, dar stim sigur ca este cea mai lunga pestera din Muntii Trascau, cea mai dificila si mai denivelata, cu cea mai inalta galerie, cel mai lung subteran si cea mai mare cascada din tara. Si cele mai mari colonii de lilieci din Europa. Merita sa o vizitezi, dar trebuie sa te avertizam ca traseul este de basm: pitoresc, cu punti de lemn si capite de fan.
LOCATIE: In satul Sub Piatra, comuna Salciua, foarte aproape de paraul Valea Morilor. Pe DN75 urmati directia Campeni-Turda pana in comuna Salciua si apoi drumul pietruit si partial asfaltat ce duce in satul Sub Piatra.
Mie mi se pare un site foarte bun ! Foarte interesant !Va recomand sa-l cititi. Nu o sa va para rau !