Cel mai lung salam de biscuiți

Publicat în: 
15 mai 2017

Un bucătar din Alba Iulia a reușit să prepare cel mai lung salam de biscuiți făcut vreodată în România. Desertul a fost atracția zilei la un festival gastronomic organizat în Cetatea Alba Carolina și este de acum istorie.

Cel mai lung salam de biscuiți  a fost preparat de bucătarul Cosmin Toma din Alba Iulia la festivalul gastronomic „Alba Carolina Food Fest“, ce a avut loc între 11-14 mai între zidurile Cetății Alba Carolina.

Record culinar

Pentru prepararea desertului, bucătarul s-a folosit de 27 kilograme de biscuiți, 7 kilograme de zahăr, 4 kilograme de rahat, 1 kilogram de stafide, 25 de sticluțe de esență de rom, 2 kilograme de nucă de cocos, 10 litri de lapte, 30 de pachete de unt, 700 grame de cacao, 4 kilograme de ciocolată.

Ajutat de alți bucătari, dar și de voluntari, Cosmin Toma a început „ritualul“ dulce. Biscuiții zdrobiți s-au „așezat“ lângă cubulețe de rahat.  Separat, s-au amestecat cacaua, zahărul și untul și s-a adăugat treptat lapele rece. Amestecul omogenizat s-a pus la fiert. După ce a atins punctul de fierbere, compoziția a fost lăsată câteva minute să se tempereze. După ce s-au pus și restul ingredientelor, compoziția a fost așezată în folie într-o formă triunghiulară.  Chiar dacă „asistența“ se aștepta ca preparatul să aibă formă de salam, bucătarul a optat pentru una triunghiulară.

Salam biscuiti 25 5După aproape trei ore de muncă și așteptare a venit momentul adevărului: măsurarea desertului. A avut 25,6 metri. Spun a avut, întrucât salamul de biscuiți a fost feliat în peste 500 de porții și împărțit vizitatorilor festivalului, care au venit cu sutele să guste din cel mai nou record culinar.

Salam biscuiti 25 3

„Am pornit de la ideea că salamul de biscuiți, desertul romanesc pe care gospodinele l-au inventat în anii comunismului, continuă să fie consumat în cantități însemnate și în zilele noastre. Asta, chiar dacă acum opțiunile sunt multiple când vine vorba de deserturi. Rețeta salamului de biscuiți a fost inventată în urmă cu peste 50 de ani. Noi am respectat baza rețetei, dar i-am adus unele îmbunătățiri, când vine vorba de ingrediente, dar și de forma preparatului. Ați observat că i-am dat o formă mai specială,  triunghiulară, față de cea clasică de salam. Am considerat că este o ocazie bună ca la un festival, cum este Alba Carolina Food Fest, să promovăm și rețetele românești. De aici s-a și «născut» ideea și provocarea de a prepara cel mai mare salam de biscuiți făcut vreodată în România“, argumentează bucătarul Cosmin Toma.

Salam biscuiti 25 4Bucătarul excentric

Inventiv și inovativ, bucătarul Cosmin Toma și-a lansat, tot în cadrul festivalului gastronomic de la Alba Iulia și un parfum comestibil, care poate fi folosit atât ca ingredient pentru deseruri, cât și pentru corp, „Vert de Toma”. „Vert“ în limba franceza înseamnă «verde» şi face trimitere la culoarea verde a parfumului,care este dată tocmai de ingrediente:  lavanda, menta sălbatică şi feniculul. Bucătarul spune că lasă ingredientele la macerat, apoi le prepară după o rețetă proprie. Cosmin Toma spune că va comercializa parfumul de anul viitor.

Și nu sunt  singurele preparate excentrice ale lui Cosmin Toma. Bucătarul a inventat ciorba de burtă care se mănâncă cu furculița, trandafirii murați sau desertul în intestine de porc. La ediția de anul trecut a festivalului culinar de la Alba Iulia, Cosmin Toma și-a lansat cea mai mare carte de bucate din România. Lucrarea are doua coperți cu proporții a la Guinness Book: 3 metri înăltime si 4 lățime.

Foto: Facebook/Ania Ciolacu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram