Cel mai mare festival de reenactment din România

Publicat în: 
9 aprilie 2018

Peste 300 de reenactori din țară și străinătate își vor da întâlnire în Cetatea Alba Carolina la  Festivalul roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Reenactment este un cuvânt din Limba engleză ce înseamnă recreerea unui eveniment istoric sau a unei perioade, cât mai fidel cu putință. Este o metodă modernă prin care poate fi reconstituită o luptă anume, modul de viață dintr-o anumită perioadă, cum trăiau romanii la Apulum, spre exemplu. Anticul Apulum(n.a.denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon) este readus la viață de trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

Reconstituirea unui episod istoric legendar

Reenacting-ul se bucură de succes, datorită pasiunii reenactorilor pentru reconstituirea și retrăirea unor bătălii de acum sute și chiar mii de ani, atenției cu care sunt reconstituite costumele, uniformele sau stilul de viață caracteristic unei epoci. Spectacolele de reenacting sunt și un bun prilej de a-i educa pe participanți, prin prezentarea istoriei într-un mod cât mai realist și, în același timp, atractiv.

Unul dintre evenimentele de top din România care are toate „ingredientele “, amintite mai sus, este Festivalul Roman Apulum. Evenimentul, considerat cel mai mare festival de reconstituiri istorice de la noi din țară, are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 27 aprilie-1 mai.

Peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil se reunesc în Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia și la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.

Festivalul va readuce la viaţă antichitatea romană din castrul legiunii a XIII-a Gemina şi din cele două oraşe dezvoltate în jurul acestuia în secolele II-III p.Ch.,din care a rămas doar unul.

În centrul acţiunilor se vor afla trupele de reenactment din Alba Iulia: Legio XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis. Lor li se vor alătura trupe celebre de reconstituire istorică din Italia, Croația, Germania, Bulgaria, Spania, Ucraina și Cehia.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

Locuri în care civilizația daco-romană este prezentată publicului: Esplanada Catedralei Romano-Catolice, Poarta a IV-a a Cetății, Muzeul Național al Unirii, strada Mihai Viteazul și Platou strada Militari, Piața Cetății, Muzeul roman „Principia“.

Prin intermediul atelierelor meșteșugărești este adus în atenția publicului modul de viață al înaintașilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar și cu confecționarea și întreținerea echipamentului de luptă.

De ce un astfel de Festival la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu și argumentat: actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Detalii despre festival găsiți aici.

Festivalul este locul ideal și pentru fotografi, care pot pleca de aici cu instantanee numai bune de pus la portofoliu.

Pasiunea pentru cunoașterea trecutului

Pentru un astfel de Festival, cum este cel de la Alba Iulia, câştigătorii se ştiu încă de la startul antrenamentelor. În primul rând, organizatorii aleg bătălia care urmează să fie reconstituită, apoi se stabileşte cine atacă, cine se apără. Mulţi, probabil, trăiesc cu impresia că actorii de pe câmpul de bătălie sunt toţi militari de carieră sau cel puţin istorici sau arheologi.

În realitate, lucrurile nu stau aşa. Reenactorii sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului. Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice. De la cei implicaţi direct aflăm că,  pentru a face faţă exigenţelor unui astfel de Festival,  s-au antrenat temeinic de luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi  pentru a se evita accidentele. În plus, este important ca publicul să nu-i perceapă doar ca pe nişte adulţi cu minte de copil. Fiecare reenactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat. La fel de bine, trebuie să-şi cunoască echipamentul, să ştie cum să folosească armele din dotare, să înţeleagă comenzile pe care le aude pe câmpul de luptă, dar și să răspundă la întrebări simple venite din partea spectatorilor.

Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Imagini de la edițiile anterioare ale Festivalului/Copyright: Ania Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram