Cetatea Alba Carolina asteapta turistii cu noi atractii in 2015

Publicat în: 
11 ianuarie 2015

Muzeul Principia, cu situl roman si drumul "Via Principalis" din zona strazii Mihai Viteazul, sunt cele mai noi atractii cu care Cetatea Alba Carolina isi va intampina vizitatorii in noul an.

Descoperire din 2011, amenajat si gata de vizitare in 2015

Situl roman Principia si drumul roman "Via Principalis", ambele atractii de exceptie pentru iubitorii de istorie si nostalgicii unor vremuri demult apuse, au fost descoperite in anul 2011 si datate drept apartinand secolului al II-lea pentru latura din spate a cladirii si din perioada imparatului Hadrian, respectiv a imparatului Caracalla pentru alte doua laturi ale sitului. La excavari s-au descoperit monede si alte obiecte de expozitie specifice acestor perioade.

Una dintre atractiile principale ale sitului Principia din Cetate este Lapidariumul, o gradina romana in care a fost amenajat muzeul cu obiecte expuse exclusiv din descoperirile arheologilor care au lucrat la sit. Pentru efect estetic, la intrarea in Lapidarium s-a realizat un portic roman complet, cu coloane si capiteluri, replica fidela a constructiilor specifice epocii romane.

Planul pentru Muzeul Principia este unul ambitios: structura de otel si sticla ce formeaza o cladire in care temperatura este controlata in orice anotimp prin climatizare, pentru a proteja vestigiile arhitecturale si exponatele. Nici sistemul de iluminat nu este lasat la voia intamplarii, fiind gandit tot pentru a proteja si a pune in valoare intreg muzeul.

Descoperirea sitului roman Principia este considerata de multi una dintre cele mai importante din ultima decada, iar Administratia Locala a investit aproximativ 3,5 milioane de euro pentru realizarea proiectului.

Muzeul se va deschide publicului la inceputul anului 2015, iar vizitatorii vor trebui sa plateasca o taxa in schimbul careia vor beneficia de ghidaj asigurat, intrand prin Lapidarium unde vor fi expuse statui si obiecte descoperite in timpul sapaturilor arheologice in sit. Din Lapidarium se va intra in Camera de Tezaur, incapere protejata de structura de metal si sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram