Cetatea, „teatru“ de lupte între daci și romani

Publicat în: 
21 aprilie 2017

Peste 300 de reenactori-soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare-își vor da întâlnire în Cetatea Alba Carolina la Festivalul Roman Apulum. Evenimentul este considerat cel mai mare festival de reconstituire istorică din România.

Reenactment este un cuvânt din Limba engleză ce înseamnă recreerea unui eveniment istoric sau a unei perioade, cât mai fidel cu putință. Este o metodă modernă prin care poate fi reconstituită o luptă anume, modul de viață dintr-o anumită perioadă, cum trăiau romanii la Apulum, spre exemplu.

Reenactori 3

Anticul Apulum(n.a.denumirea latină  a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon) este readus la viață de trupele de reenachtment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.

Cel mai mare festival de reenacting din România

Reenacting-ul se bucură de succes, datorită pasiunii reenactorilor pentru reconstituirea și retrăirea unor bătălii de acum sute și chiar mii de ani, atenției cu care sunt reconstituite costumele, uniformele sau stilul de viață caracteristic unei epoci. Spectacolele de reenacting sunt și un bun prilej de a-i educa pe participanți, prin prezentarea istoriei într-un mod cât mai realist și, în același timp, atractiv.

Parda cu torte

Unul dintre evenimentele de top din România care are toate „ingredientele “, amintite mai sus, este Festivalul Roman Apulum. Evenimentul, considerat cel mai mare festival de reconstituire istorică de la noi din țară, are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 28 aprilie-1 mai. Festivalul, aflat la cea de-a cincea ediție, este o marcă a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Timp de patru zile, pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice, la Poarta a IV-a a Cetății, Muzeul Național al Unirii, pe strada Mihai Viteazul și Platou strada Militari, în Piața Cetății, Muzeul roman „Principia“ vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

Nimfe 1

Prin intermediul atelierelor meșteșugărești este adus în atenția publicului modul de viață al înaintașilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar și cu confecționarea și întreținerea echipamentului de luptă.

De ce un astfel de Festival la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu și argumentat: actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Programul Festivalului îl găsiți aici.

Festivalul este locul ideal și pentru fotografi, care pot pleca de aici cu instantanee numai bune de pus la portofoliu. Imagini de la edițiile anterioare puteți viziona aici.

Pasiunea pentru cunoașterea trecutului

Pentru un astfel de Festival, cum este cel de la Alba Iulia, câştigătorii se ştiu încă de la startul antrenamentelor. În primul rând, organizatorii aleg bătălia care urmează să fie reconstituită, apoi se stabileşte cine atacă, cine se apără. Mulţi, probabil, trăiesc cu impresia că actorii de pe câmpul de bătălie sunt toţi militari de carieră sau cel puţin istorici sau arheologi. În realitate, lucrurile nu stau aşa. Re-enactorii sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului.

Reenactori daci 4

Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice. De la cei implicaţi direct aflăm că,  pentru a face faţă exigenţelor unui astfel de Festival,  s-au antrenat temeinic de luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi  pentru a se evita accidentele.

Lupte gladiatori

În plus, este important ca publicul să nu-i perceapă doar ca pe nişte adulţi cu minte de copil. Fiecare reenactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat. La fel de bine, trebuie să-şi cunoască echipamentul, să ştie cum să folosească armele din dotare, să înţeleagă comenzile pe care le aude pe câmpul de luptă, dar și să răspundă la întrebări simple venite din partea spectatorilor.

Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Spectacol de reconst istorica

Festivalul Roman este doar unul dintre evenimentele cu care Alba Iulia își va răsfăța vizitatorii, pe parcursul sezonului turistic, dar și în extrasezon. Blogul de turism al municipiului, www.viziteazaalbaiulia.ro, vă invită să urmăriți calendarul evenimentelor, ca să vă puteți  organiza din timp o escapadă în orașul al cărui slogan turistic este „Cealaltă Capitală“.

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram