Chei în Muntele Mare

Publicat în: 
10 mai 2017

Muntele Mare, cum îi spune numele, e în primul rând mare. Adică masiv ca alcătuire de vârfuri, întins ca pășuni alpine, adânc ca văi, vast ca suprafață și sălbatic ca forme de viață. Iată, mai jos, trei rezervații din Muntele Mare care, dacă le veți vizita, vă vor convinge în privința acestei măreții. Excursia nu va dura mai mult de o zi, rezervațiile sunt una lângă alta, iar distanța până la ele – dacă vă aflați în Alba Iulia – e în jur de 100 km.

 

Cheile Pociovaliştei

 

În Cheile Pociovaliștei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

În Cheile Pociovaliștei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Înalte de peste 700 m, lungi de 1.200 m, Cheile Pociovaliştei sunt spectaculoase și, mai ales, tipice Apusenilor, datorită gradului lor intens de carstificare. Sunt remarcabile ca oscilare între prăpăstii, abrupturi, creste zimţate, turnuri, țancuri şi hornuri de stâncă, astfel că vorbim, mai degrabă, despre un decor incredibil de verdeață și piatră.

 

Situarea lor izolată, în plin ținut muntos, la graniță între județele Alba și Cluj, le face să-și merite pe deplin încadrarea în Muntele Mare. În sălbaticul și aproape impenetrabilul Munte Mare. Accesul nu e complicat, dar trebuie urmat cu atenție. El începe odată cu drumul care se desprinde la stânga din DN 75 pe direcţia Câmpeni – Turda, trecând prin satul Ocoliş până la confluenţa pârâului Ocoliş cu Pociovaliştea. De aici, peste podul din stânga şoselei, drumul continuă încă 1,5 km, într-o arie împădurită şi cu stâncării calcaroase. Pe timp de iarnă, accesul cu mașini mici este imposibil datorită gheţurilor şi noroaielor, astfel că se impune mersul pe jos până la chei, care poate dura până la 40 de minute.

 

Acces la Cheile Pociovaliștei

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Vidolm (DN 75) – Ocoliș – Runc (DJ 750 G)

Distanţă de la Alba Iulia la chei: 84 km

Durată: aproximativ 2 ore

 

Cheile Runcului

 

Cheile Poșegii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cheile Poșegii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Pitoresc, pietros și sălbatic e și decorul Cheilor Runcului, situate în imediata vecinătate. E cam același drum ca cel înspre Cheile Pociovaliştei, atâta doar că Cheile Runcului se află în capătul din amonte al satului Runc, pe drumul comunal ce porneşte din Ocoliş. În Cheile Runcului veți întâlni acelaşi ansamblu uimitor de creste şi abrupturi, din loc în loc punctate de vegetaţie şi turnuri. Specialiştii spun că acest profil impresionant e rezultatul combinării eroziunii obişnuite cu procesele de carstificare, dovadă că există acelaşi profil asimetric, specific majorităţii cheilor şi defileelor din lanţul Apusenilor.

 

Acces la Cheile Runcului

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Vidolm (DN 75) – Ocoliș – Runc (DJ 750 G)

Distanţă de la Alba Iulia la chei: 82 km

Durată: aproximativ 1 oră 50 minute, fără popasuri

 

Cheile Poșegii

 

Prin Cheile Poșegii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Prin Cheile Poșegii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Primul reper, prin care veți ști că sunteți la doi pași de rezervație, e mănăstirea Poșaga. Practic, chiar de lângă zidurile mănăstirii se văd piscurile înalte, verticale ale cheilor, decor care continuă pe o lungime de circa 400 m. Comparativ cu celelalte două rezervații, Cheile Poșegii nu sunt atât de vaste și de masive, dar sunt mai compacte și mai ușor de observat ca „scenografie” ruiniformă. E un decor imprevizibil, pe care specialiştii îl pun pe seama combinării eroziunii de suprafaţă cu procesele de carstificare. Pare un loc fără viaţă, înspăimântător, dat fiind că vegetaţia lipseşte aproape în totalitate. Doar câțiva arbuşti şi pajişti mai animă, răzleţ, această înşiruire haotică de stânci. Şi mai surprinzătoare e prezenţa unor plante rare în Carpaţi, precum coada iepurelui şi ovăsciorul.

 

Acces la Cheile Poșegii

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Lunca (DN 75) – Poșaga de Jos

Distanţă de la Alba Iulia la chei: 93 km

Durată: aproximativ 2 ore

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram