Cifrele Apusenilor

Publicat în: 
19 septembrie 2018

Apusenii adăpostesc peste 3.000 de peşteri. Potrivit geografilor, reprezintă cea mai importantă regiune carstică din Europa, cu cel mai mare volum de gheaţă de peşteră (peste 100.000 metri cubi în Gheţarul Scărişoara), cel mai înalt portal de peşteră din ţară (76 m, la Cetăţile Ponorului), una din cele mai mari populații de lilieci din Europa (în Huda lui Papară), cea mai lată intrare de peşteră (Coiba Mare), cea mai ramificată peşteră (Hodobana) şi cel mai mare lac subteran (Peştera de sub Zgurăşti). Acestea şi multe altele sunt cuprinse în Parcul Natural Apuseni, din care judeţul Alba deţine o treime, reprezentând cea mai populată arie protejată din ţară. Munţii Bihor înseamnă şi Ţara Moţilor, vestită pentru personalităţile istorice şi pentru miturile legate de localnicii moţi, despre a căror origine sunt peste 70 de teorii.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram