Cine a fost Sebastien Le Prestre de Vauban?

Publicat în: 
26 aprilie 2016

Vauban - Sebastien Le Prestre, Marchiz de Vauban (1633-1707) - a fost maresal si inginer militar principal al Frantei in timpul Regelui Ludovic al XIV-lea. La doar 22 de ani, a fost desemnat „inginer al regelui”, in anul 1678, „Comisarul general al fortificatiilor”, iar la 14 ianuarie 1703, regele il va numi Maresal al Frantei, figura sa ramanand iremediabil atasata gloriei militare a Regelui Soare. Pe perioada celor 77 ani de viata ai influentului monarh, Franta a fost angrenata in numeroase conflicte militare, bucurandu-se de doar 17 ani de pace. In vremuri atat de beligerante, cand Franta incerca sa isi extinda cat mai mult frontierele si sa se impuna pe harta politica europeana, Vauban a devenit celebru pentru tehnicile de arhitectura militara pe care le-a perfectionat si le-a revolutionat, impunandu-le in constructia de cetati fortificate in Europa. Expertiza sa in materie de constuctii, aparare si ofensiva a fortificatiilor militare a ramas neegalata de contemporani. De altfel, inginerii militari francezi s-au bucurau de o reputatie demna de invidiat pentru competenta si superioritatea intelectuala demonstrata in urma genialitatii personalitatii colosale a lui Vauban.

Un om de o inventivitate autentica, remarcat pentru versatilitate si idei reformiste, un exponent prolific in domeniul ingineriei militare, Vauban a proiectat peste 160 proiecte majore de aparare si comandand peste 50 de asedii. Fortificatiile sale au rezistat conflictelor militare ale vremii si au avut forta de a dainui si peste veacuri, o parte a acestora supravietuind chiar si bombardamentelor celui de-al Doilea Razboi Mondial (ex. fortaretele de la Cherbourg si Brest). Caracteristice cetatilor fortificate Vauban sunt executia in caramida si piatra, ziduri solide strajuite de santuri si prezenta bastioanelor in forma de pana, integrate unui dispozitiv de supraveghere capabil sa evite punctele moarte.

In Transilvania, sistemul fortificatiilor Vauban a fost introdus in sec. XVIII, fiind utilizat in construirea cetatilor de la Alba Iulia, Timisoara, Oradea, Arad si Fagaras. Cetatea Alba Carolina, ridicata intre anii 1715-1738, in cinstea Imparatului Carol al VI-lea, la scurt timp dupa instaurarea habsburgilor in Transilvania, este cea mai reprezentativa cetate de tip Vauban din Romania. Ca ansamblu baroc construit dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, cetatea este remarcata pentru marimea si frumusetea sa, fiind vizitata de un numar tot mai mare de turisti de la an la an. De altfel, Cetatea Alba Carolina este afiliata Asociatiei Vauban, organizatie infiintata in scopul valorificarii potentialului turistic al patrimoniului fortificat de acest gen. Asociatia grupeaza in jurul sau toate fortificatiile de tip Vauban din Franta, dar si cetati fortificate din restul Europei, intre acestea Alba Carolina remarcandu-se ca fiind cea mai mare si impozanta din Europa de Sud-Est.

Credite foto: https://en.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram