Conferință deschidere proiect „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“

Publicat în: 
4 mai 2023

Proiectul „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“ este derulat de ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia). Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Conferința de deschidere a proiectului, în cadrul căreia s-au prezentat  acțiunile și rezultatele proiectului, a avut loc în 11 aprilie 2023, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia.

În cadrul evenimentului, în prezența reprezentanților partenerilor și colaboratorilor, echipa proiectului a prezentat, în detaliu, scopul, obiectivele proiectului, finanțatorul, dar și evenimentele cultural-artistice care vor fi organizate în aer liber, în Cetatea Alba Carolina.

Publicul din Alba Iulia, dar și turiștii, vor avea acces gratuit la 14 activități de artă contemporană (spectacole, expoziții, ateliere) : 4 spectacole de teatru;  5 spectacole de teatru prezentate sub forma unei microstagiuni teatrale; 2 spectacole de tip concert stradal; o expoziție internațională; o  expoziție națională cu caracter interetnic; 1 atelier interactiv, deschis publicului, de arte combinate.

Au fost prezentate contribuțiile partenerilor și colaboratorilor  - Fundația „Inter-Art”, Aiud; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Guvernul României-Departamentul pentru Relații Interetnice şi Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu”, Aiud.  

Evenimentele propuse prin proiect vor deveni un pol catalizator, de convergență și atracție în itinerariul vizitatorilor, turiștilor și localnicilor. Proiectul contribuie în mod evident și la promovarea într-un mod creativ, a principalelor obiective culturale și turistice din Cetatea Alba Carolina, întrucât evenimentele artistice vor fi organizate în proximitatea sau în incinta acestora“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia. 

„Cetatea Artelor este un proiect complex, care ne provoacă să creștem ca organizație, să dezvoltăm colaborările internaționale și să conferim mai multă greutate rolului nostru de operator cultural. Prin intermediul proiectului membrii grupului nostru vor avea oportunitatea de a-și îmbogăți experiența artistică. Cu sprijinul partenerilor și colaboratorilor vom oferi o serie de evenimente artistice menite să diversifice viața culturală a comunității”, afirmă Viorel Mihai Cioflică, președințele Asociației Grupul Skepsis.

„Mă bucur că Fundația pe care o reprezint își va aduce contribuția, prin intermediul proiectului, la consolidarea sectorului cultural local, prin implicarea în organizarea și derularea evenimentelor culturale de artă plastică în Alba Iulia. Sunt evenimente care asigură și încurajează diversitatea culturală, dialogul intercultural, cooperarea culturală internațională, consideră Ștefan Balog, președintele Fundației ”Inter-Art”, Aiud, organizație care are statut de colaborator în cadrul proiectului. 

„Ușa Muzeului Național al Unirii este mereu deschisă pentru colaborări similare cu cea inițiată prin proiectul de față. Evenimentele culturale au un rol important în viața comunității și au un impact pozitiv care se resimte și la nivel individual. Mă bucur că evenimentele propuse prin proiect vor fi organizate în proximitatea Muzeului și a Sălii Unirii. În plus, vom și găzdui o parte din expozițiile organizate prin proiect“, a subliniat Gabriel Rustoiu, director general Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, instituție care are statut de colaborator în cadrul proiectului. 

A fost prezentată contribuția artistică a partenerului din Norvegia, DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST, centru cultural prin intermediul căruia un artist norvegian va desfășura la Alba Iulia un atelier de teatru non-verbal pentru actorii trupei de teatru Skepsis. Atelierul va sta la baza pregătirii a două spectacole ce urmează a fi prezentate în premieră la Alba Iulia în cadrul proiectului.

„Existenţa unui asemenea parteneriat constituie o condiţie esenţială pentru transferul de experienţă şi pentru crearea de producţii în domeniul artelor spectacolului, fiind în concordanţă cu viziunea împărtăşită de organizaţia noastră cu privire la încurajarea schimburilor culturale transnaţionale şi facilitarea circulației creațiilor de artă teatrală”, apreciază Susanne Næss Nielsen, Manager general DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST.

„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“ este o inițiativă originală, creativă, care aduce sub aceeași umbrelă artiști români și străini, transformând Cetatea Alba Carolina într-o mare scenă culturală în aer liber.

Valoarea totală a proiectului: 914.550,88 Lei (185.925,89 Euro).

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 914.550,88 Lei (185.925,89 Euro).

Perioada de implementare: 01 decembrie 2022 - 30 noiembrie 2023.

Persoane de contact

Viorel Mihai Cioflică / Manager de proiect, e-mail: create.skepsis@ gmail.com

Ioana Maria Cioloca / Expert comunicare, e-mail: ioana.cioloca@yahoo.ro

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram