Cum își pot da „mâna“ istoria și științele exacte în Palatul Principilor?

Cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania, Palatul Principilor din Cetatea Alba Carolina, ar putea oferi posibilități multiple de petrecere a timpului liber pentru localnici și turiști. O arhitectă din Alba Iulia propune valorificarea interioarelor Palatului cu ajutorul unor istalații interactive.

Pentru a fi în „ton“cu vremurile în care trăim, soluțiile propuse de arhitecta Ligia Vlasa adoptă un limbaj interactiv – avangardist. Tematicile sunt vaste și pot aborda o multitudine de forme și expresii. Arhitecta spune că instalațiile interactive nu ar altera cu nimic autenticitatea locului, ci ar pune în valoare spațiile interioare ale Palatului, mai ales zonele în care cercetătorii au descoperit fresce, detalii de arhitectură etc.

Soluții avangardiste
Tânăra propune tematici expoziționale care să atingă domenii ca: istoria; astronomia și astrofizica; matematica și logica; fizica, biologia, chimia; științele medicale, științele agricole; antropologia.

Din capul locului, istoria este o temă prioritară, datorită importanței pe care o are Palatul, dar și a „comorilor“ care au ieșit la iveală, în urma campaniei de cercetare a edificiului din ultimii trei ani.

Epoca în care la etajul superior al  Bibliotecii  Batthyaneum din Alba Iulia funcționa cel mai modern observator astronomic din Transilvania ar putea fi „transpusă“ în zilele noastre cu ajutorul  unor instalații contemporane  avangardiste, pe teme de astronomie si meteorologie.

01.05.2017 COMPLETARE RANDARI photosop 22 . PALATUL PRINCIPILOR CONVERTIT DIN 20_ Picture # 2Astronomie-posibilă atmosferă în Palat

Și Biologia poate fi mai „prietenoasă“ când apelăm la realitatea augumentată, care face posibilă suprapunerea unei realități virtuale peste lumea reală, concretă. Arhitecta propune, spre exemplu, ca în anumite spații ale Palatului să ne putem  întoarce în vremea dinozaurilor, reptile care au dispărut în urmă cu milioane de ani. Cum? Simplu, purtând o pereche de ochelari speciali.

plansa 2 . augmented reality , dinosaurusBiologie -posibilă atmosferă în Palat

Tot cu ajutorul ochelarilor speciali am putea participa la o altfel de lecție de anatomie, în care să descoperim funcțiile corpului uman într-un mod interactiv și dinamic.

b2 3 poza medicina cu holograme UL PRINCIPILOR CONVERTIT DIN 20_ Picture # 1

Medicină -posibilă atmosferă în Palat

Cum ar putea fi integrată matematica în Palatul Principilor?  Alba Iulia tinde să devină un reper important pe harta competiţiilor şahiste naţionale și internaționale, așa că arhitecta consideră că este nimerit ca cei care ajung la Palat să poată participa la lecții de șah. Și aici se face apel la instalații interactive.

uhuhih RANDARI eeee. psp PALATUL PRINCIPILOR CONVERTIT DIN 21_ Picture # 2Matematică și Logică--posibilă atmosferă în Palat

Ce s-ar putea cultiva în grădinile Palatului Principilor? Răspunsurile sunt, cu siguranță, diverse.  Ligia Vlasa propune transformarea curților interioare în mici zone pentru grădinărit public. Aici, copiii, spre exemplu, ar putea învăța cum să cultive și întrețină plantele.

Proiectul arhitectei Ligia Vlasa, „Spațiu expozițional avangardist“, a fost ales câștigător la concursul de idei pentru revitalizarea și redarea către comunitate a Palatului Principilor, organizat de către Institutul pentru Politici Publice (IPP),  în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Propunerile avansate de arhitecta din Alba Iulia, integral sau în parte, s-ar putea găsi în interiorul celor șapte corpuri ale Palatului Principilor. Corpul principal al Palatului va fi restaurant și valorificat istoric și turistic, printr-un proiect al Primăriei Municipiului Alba Iulia,  în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional (n.a. proiectul ar urma să fie semnat în următoarea perioadă).

Costurile totale pentru restaurarea și valorificarea celorlalte șase corpuri ale Palatului și a curților interioare sunt estimate la 28 milioane de euro.

O bijuterie a Transilvaniei

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este  cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. Platul din zilele noastre, aflat în stare de conservare,  reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa  principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram