Dacă tot ești la Arieșeni...

Publicat în: 
13 decembrie 2016

Un avantaj al oricărei călătorii în Apuseni e mulțimea copleșitoare de locuri incredibil de frumoase și de consistente, pe care le-ai mai putea vizita pe lângă cel pe care îl aveai deja „pe listă”. Cu atât mai mult cu cât orice călătorie, oricât de lungă, pe care o veți porni din Alba Iulia, nu depășește trei ore de mers cu mașina. Așa că oricât ar fi vremea de urâtă, sau oricât ați fi de obosiți, după o zi de umblat cu rucsacul în spate, noi punem pariu că veți găsi, întotdeauna, încă un loc care să vă facă cu ochiul și care să dea sens călătoriei voastre prin Apuseni.

 

Și, fiindcă vă vorbeam mai înainte despre ieșiri la schi în Arieșeni-Vârtop, inevitabil vom vorbi despre Țara Moților, în care se găsește, și despre o mică, foarte mică parte din tezaurul turistic care definește acest ținut.

dsc_3825

Rural, autentic, în Apuseni / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Biserica de lemn din Goiești

 

Pentru că a început Postul Crăciunului și pentru că cele mai bune lucruri pe care le putem face, în această perioadă, sunt lucrurile care țin de suflet, atunci vă recomandăm două destinații duhovnicești. Ambele sunt biserici de lemn și ambele se află în inima Țării Moților, în Apuseni, acolo unde natura, omul și rugăciunea fac casă bună. Vorbim, în continuare, despre bisericile de lemn din Goiești și din Gârda de Sus.

 

Despre biserica din Goiești, aflată pe Valea Arieșului Mic, lângă șoseaua care duce spre satul Avram Iancu, putem spune că este unul dintre cele mai importante lăcașuri din lemn, în Transilvania. Biserica datează din secolul al XVIII-lea, luând locul unei mai vechi biserici, clădite cu un secol în urmă. Deși nu prezintă proporții impresionante, biserica din Goiești este remarcabilă prin bogăția și complexitatea tematică a picturii interioare, semnată de marele zugrav Simion Silaghi, în secolul al XVIII-lea.

dsc_0823

Interiorul pictat al bisericuței de lemn / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Biserica de lemn din Gârda de Sus

 

Un alt monument moțesc, nu mai puțin important ca tezaur iconografic și stil arhitectural, este biserica de lemn din Gârda de Sus. O veți vedea în centrul satului și merită să o vizitați pentru frumusețea și liniștea sa. O amplă inscripție de pe tâmpla bisericii ne spune că „această sfântă biserică s-au întemeiat la anul 1792 și s-au zugrăvit la anul 1804, cu cheltuiala poporului [...], împărat fiind Franțiscus al doilea, protopop Gavril Ighian, popă Todoraș Pașca, zugraf Simeon Silaghi de Abrudbanea, Gavriil Silaghi zugraf”.

0sh01

Biserica de lemn din Gârda de Sus, alături de biserica mare din sat / Sursa foto: Cătălin Cădan

 

Peștera Ghețarul Scărișoara

 

Dacă veți schia la Arieșeni, țineți cont că vă aflați în proximitatea a două peșteri foarte importante, ușor de vizitat inclusiv iarna. Prima despre care vorbim este Ghețarul Scărișoara, aflată la mică distanță de satul Gârda de Sus. De ce vi-l recomandăm? Pentru că pur și simplu e fascinant și, grație proporțiilor lui, inconfundabil. De zeci de ani, mii de turişti coboară în pântecele peşterii, pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar, gros de 22 m, vechi de 4.000 de ani, lung de 700 m și cu un volum al gheții de peste 100.000 metri cubi. Ca mărime e primul din ţară şi al doilea din lume. În plus, primul loc din România, declarat rezervație naturală, în 1938.

dsc_6378

Ghețarul Scărișoara / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Peștera Poarta lui Ionele

 

Cealaltă peșteră e Poarta lui Ionele, de lângă Gârda de Sus. Cu un portal înalt de 17 m, pare aproape greu de crezut că peștera se află la doi paşi de şosea, ascunsă de copaci, astfel că, pentru cei cărora le plac secretele naturii, Poarta lui Ionele e rețeta perfectă. Cât despre interiorul peșterii, acesta este amenajat și ușor accesibil. Înălțimile peșterii ating 15 m iar lungimea, 60 m. În partea terminală a peşterii se distinge o pâlnie uriaşă, care se umple cu apă în timpuri ploioase. De remarcat e pârâul de la intrare, care ţâşneşte dintre pietre.

dsc_6682

Peștera Poarta lui Ionele / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram