Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... DRUMURI PRIN APUSENI

Publicat în: 
2 noiembrie 2018

Un drum prin Apuseni, indiferent că îl veți face la volan sau pe două roți, înseamnă, în primul rând, popasuri. Pentru foto, bineînțeles. Căpițele de fân de aici, puntea de lemn de colo, sau ulițele din vale, smulse parcă din cărțile de colorat. Peste tot veți găsi un loc de pus în ramă, iar obiectivele turistice de mai jos nu fac excepție. Dacă veți porni călătoria din Alba Iulia - acolo unde presupunem că veți fi, de 1 decembrie, Ziua Națională -, neapărat trebuie să țineți cont de locurile de mai jos.

 

Colecția muzeală „Pamfil Albu” din Lupșa

 

O veți găsi în centrul satului și merită să-i treceți pragul, pentru atmosfera rustică pe care o degajă obiectele expuse. Colecția are profil etnografic și e una dintre cele mai semnificative din România, fiind înfiinţată în 1937, grație eforturilor învățătorului Pamfil Albu. Printre exponate veți remarca tulnice, fluiere, ceramică decorativă, unelte casnice și costume populare. Sunt expuse şi cărţi rare din secolele XVII - XVIII, dar şi o valoroasă colecţie de icoane pe lemn şi pe sticlă din secolele XVIII - XIX. Tot aici sunt păstrate variate exponate precum un topor-ciocan din gresie şlefuită din neolitic, două greutăţi pentru fus sau pentru război din piatră şlefuită, din partea de început a epocii bronzului şi un topor-lance, cu toarta din bronz.

 

Acces la colecția muzeală din Lupșa

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa (DN 75) Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 85 km

Durată: aproximativ 1 oră și 40 minute, fără popasuri

 

Biserica de zid din Lupșa

 

Turnul ei, masiv ca orice altă structură medievală, e prima construcție pe care o veți zări, în drum spre Lupșa. Biserica a fost zidită în 1421, conform unei pisanii din altar, de către boierul Stanislau. Magnifică, în proporții, și rafinată, în ornamentație, biserica denotă statornicia ortodoxiei în aceste meleaguri. Vă va atrage privirile naosul, decorat în trei registre, lucrare brâncovenească realizată în secolul al XVIII-lea de către un anonim.

 

Biserica de zid / Sursa foto; Florian-Rareș Tileagă

Biserica de zid / Sursa foto; Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica de zid din Lupșa

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa (DN 75) Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 85 km

Durată: aproximativ 1 oră și 40 minute, fără popasuri

 

Biserica de lemn din Poșaga de Sus

 

În amonte de Poșaga de Jos, după ce veți trece de mănăstire, veți putea vedea, pe o colină, un turn-clopotniță. Îi aparține bisericuței de lemn din Poșaga de Sus, un sătuc ce numără doar câteva suflete. Biserica se află la întretăierea a două drumuri și doar un ochi priceput o va zări, printre brazi. Anul construcției – 1798 – îl veți vedea pe partea de sus a pronaosului, iar pictura iconostasului și a absidei datează din 1844; totodată, icoane de la mijlocul secolului al XVIII, în stil brâncovenesc, veți mai găsi în biserică, probabil aduse dintr-o mănăstire.

 

Biserica din Posaga de Sus, ascunsa printre brazi / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica din Posaga de Sus, ascunsa printre brazi / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica de lemn din Poșaga de Sus

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa – Sălciua (DN 75) – Poșaga de Jos – Poșaga de Sus

Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 136 km

Durată: aproximativ 2 ore și 50 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram