Un drum prin Apuseni, indiferent că îl veți face la volan sau pe două roți, înseamnă, în primul rând, popasuri. Pentru foto, bineînțeles. Căpițele de fân de aici, puntea de lemn de colo, sau ulițele din vale, smulse parcă din cărțile de colorat. Peste tot veți găsi un loc de pus în ramă, iar obiectivele turistice de mai jos nu fac excepție. Dacă veți porni călătoria din Alba Iulia - acolo unde presupunem că veți fi, de 1 decembrie, Ziua Națională -, neapărat trebuie să țineți cont de locurile de mai jos.
Colecția muzeală „Pamfil Albu” din Lupșa
O veți găsi în centrul satului și merită să-i treceți pragul, pentru atmosfera rustică pe care o degajă obiectele expuse. Colecția are profil etnografic și e una dintre cele mai semnificative din România, fiind înfiinţată în 1937, grație eforturilor învățătorului Pamfil Albu. Printre exponate veți remarca tulnice, fluiere, ceramică decorativă, unelte casnice și costume populare. Sunt expuse şi cărţi rare din secolele XVII - XVIII, dar şi o valoroasă colecţie de icoane pe lemn şi pe sticlă din secolele XVIII - XIX. Tot aici sunt păstrate variate exponate precum un topor-ciocan din gresie şlefuită din neolitic, două greutăţi pentru fus sau pentru război din piatră şlefuită, din partea de început a epocii bronzului şi un topor-lance, cu toarta din bronz.
Acces la colecția muzeală din Lupșa
Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa (DN 75) Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 85 km
Durată: aproximativ 1 oră și 40 minute, fără popasuri
Biserica de zid din Lupșa
Turnul ei, masiv ca orice altă structură medievală, e prima construcție pe care o veți zări, în drum spre Lupșa. Biserica a fost zidită în 1421, conform unei pisanii din altar, de către boierul Stanislau. Magnifică, în proporții, și rafinată, în ornamentație, biserica denotă statornicia ortodoxiei în aceste meleaguri. Vă va atrage privirile naosul, decorat în trei registre, lucrare brâncovenească realizată în secolul al XVIII-lea de către un anonim.
Acces la biserica de zid din Lupșa
Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa (DN 75) Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 85 km
Durată: aproximativ 1 oră și 40 minute, fără popasuri
Biserica de lemn din Poșaga de Sus
În amonte de Poșaga de Jos, după ce veți trece de mănăstire, veți putea vedea, pe o colină, un turn-clopotniță. Îi aparține bisericuței de lemn din Poșaga de Sus, un sătuc ce numără doar câteva suflete. Biserica se află la întretăierea a două drumuri și doar un ochi priceput o va zări, printre brazi. Anul construcției – 1798 – îl veți vedea pe partea de sus a pronaosului, iar pictura iconostasului și a absidei datează din 1844; totodată, icoane de la mijlocul secolului al XVIII, în stil brâncovenesc, veți mai găsi în biserică, probabil aduse dintr-o mănăstire.
Acces la biserica de lemn din Poșaga de Sus
Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa – Sălciua (DN 75) – Poșaga de Jos – Poșaga de Sus
Distanţă de la Alba Iulia la colecția muzeală din Lupșa: 136 km
Durată: aproximativ 2 ore și 50 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă