De vizitat în Alba

Acasă / Daci și romani, în carne și oase

Daci și romani, în carne și oase

Publicat în: 20 iun.. 2017
Autor: Rares Tileaga

Se aud săbii. Trosnesc scuturi. Urlete de bătaie și zgomot de luptă. De ani întregi, zilele toride de iunie vuiesc de toată această „muzică”. De ani întregi, mii de oameni vin la Festivalul Cetăților Dacice, în judeţul Alba, acolo unde dacii și romanii vin în carne și oase. Anul acesta, festivalul va avea loc la Săsciori, pentru prima oară în istoria sa de 11 ani.

 

Festivalul Cetăților Dacice este, fără nici un dubiu, cel mai dinamic eveniment din județ și va avea loc, anul acesta, între 24-25 iunie 2017, la Săsciori. FițAfis FCDi gata pentru două zile de evenimente cu daci și romani, în care cuvântul de ordine e distracția autentică. De la numele mari ce vor veni la Săsciori și care vor colora cele două zile ale festivalului – ca, de pildă, formația Talisman, în concert sâmbătă seara –, la întrecerile dacice și luptele de gladiatori, programul mustește de evenimente.

 

Ideea festivalului e de a valorifica patrimoniul dacic al județului Alba, prin reenactment istoric, divertisment, sport și cultură. De asemenea, festivalul e itinerant, având loc, în fiecare an, într-una dintre cele cinci localități care au, pe teritoriul lor, vestigii dacice: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori. Anul trecut a avut loc la Cugir, iar anul acesta va fi la Săsciori, sat aflat pe șoseaua Transalpina, în Munții Șureanu. Este, de altfel, prima oară când are loc la Săsciori. Miza unei alte locații nu este, bineînțeles, minoră; această mutație implică riscuri de organizare. Dar există și o jumătate plină a paharului: public nou, disponibil, dornic de eveniment; vecinătatea cu localități generatoare de public nou (Sebeș, Petrești, Șugag, Jina, Poiana Sibiului, Sibiu); contextul geografico-cultural excepțional al regiunii, prin potențialul turistic al șoselei Transalpina, prin tezaurul arhitectural al văii Sebeșului, al văii Pianului și al Podișului Secașului.

 

Ce veți vedea, concret, în festival? Lupte de gladiatori, cascadorii cu cai, târguri de meșteri, spectacole folk-rock, aprinderi de torțe și multe altele. An de an, Festivalul Cetăţilor Dacice (ediția a XI-a în 2017) vine cu toată această scenografie de legendă, sfidând ritmul și gălăgia mileniului III. Totul, pentru ca voi să vă simțiți în alte vremuri și cu alte gânduri, altele decât cele cotidiene. Adică în lumea dacilor liberi, pentru care vinul şi sabia erau totuna cu viaţa.

 

Iată, mai jos, programul festivalului:

 Program FCD

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia