Daci și romani, în carne și oase

Publicat în: 
15 iunie 2019

Se aud săbii. Trosnesc scuturi. Urlete de bătaie și zgomot de luptă. De ani întregi, zilele toride de iunie vuiesc de toată această „muzică”. De ani întregi, mii de oameni vin la Festivalul Cetăților Dacice, în judeţul Alba, acolo unde dacii și romanii vin în carne și oase. Anul acesta, festivalul va avea loc la Cricău, pentru prima oară în istoria sa de 13 ani.

Festivalul Cetăților Dacice este, fără nici un dubiu, cel mai dinamic eveniment din județ și va avea loc, anul acesta, între 21-23 iunie 2019, la Cricău. Fiți gata pentru trei zile de evenimente cu daci și romani, în care cuvântul de ordine e distracția autentică. De la numele mari ce vor veni la Cricău și care vor colora cele două zile ale festivalului – ca, de pildă, formația Desperado, în concert sâmbătă seara –, la întrecerile dacice și luptele de gladiatori, programul mustește de evenimente.

 

Ideea festivalului e de a valorifica patrimoniul dacic al județului Alba, prin reenactment istoric, divertisment, sport și cultură. De asemenea, festivalul e itinerant, având loc, în fiecare an, într-una dintre cele cinci localități care au, pe teritoriul lor, vestigii dacice: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori. Anul trecut a avut loc la Cetatea de Baltă, iar anul acesta va fi la Cricău, sat aflat la poalele Munților Trascău. Miza unei alte locații nu este, bineînțeles, minoră; această mutație implică riscuri de organizare. Dar există și o jumătate plină a paharului: public bine format, dornic de eveniment; vecinătatea cu localități generatoare de public nou (Ighiu, Galda de Jos, Teiuș, Aiud); contextul geografico-cultural excepțional al regiunii, prin potențialul turistic al Trascăului.

 

Ce veți vedea, concret, în festival? Lupte de gladiatori, ateliere meșteșugărești, spectacole folk-rock, aprinderi de torțe și multe altele. An de an, Festivalul Cetăţilor Dacice (ediția a XIII-a în 2019) vine cu toată această scenografie de legendă, sfidând ritmul și gălăgia mileniului III. Totul, pentru ca voi să vă simțiți în alte vremuri și cu alte gânduri, altele decât cele cotidiene. Adică în lumea dacilor liberi, pentru care vinul şi sabia erau totuna cu viaţa.

 

Iată, mai jos, programul festivalului:

 

Vineri, 21 iunie

 

Ora 18.00 – Vernisajul expoziției de fotografie Garda Apulum: „Acasă la dacii Apoulonului”, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

 

Sâmbătă, 22 iunie

 

Ora 10.00 – Concursul de istorie pentru copii „Pui de dac” (participă școli din localitățile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori), la Școala Gimnazială Decebal Cricău

 

Ora 13.00 – Deschiderea Taberei antice, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică și atelierelor meșteșugărești (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete, scriptoria, fierărie, metaloplastie, antrenamente soldați, antrenamente gladiatori)

Participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Omnis Barbaria – Baia Mare, Historia Renascita – Pitești, Vivat Tomis – Constanța și Nimfele Dace – Zalău.

 

Ora 19:00 – Dansuri antice: Nimfele Dace din Zalău

 

Ora 19:15 – Lupte de gladiatori cu Ludus Apulensis (Alba Iulia) și Ludus Ursus (Cluj-Napoca)

 

Ora 19:45 – Demonstrații de tehnică militară daco-romană

 

Ora 20:15 – Marea bătălie între daci și romani

 

Ora 21:00 – Concert Desperado

 

Ora 22:30 – Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare a unei căpetenii dacice

 

Duminică, 23 iunie

 

Ora 10:00 – Tabăra antică și ateliere meșteșugărești

 

Ora 12.00 – Lansare de carte: Constantin Dumitrescu, Cetatea Nemuritoare, la Căminul Cultural Cricău

 

Ora 15:00 – DECATHLON DACIC, pe Stadionul Cricău

Arcul viteazului (tir cu arcul)

Rapid și puternic (transport 25 kg de nisip)

Sulițașul Cetății (aruncarea suliței la distanță)

Cel mai iute de picior (ștafetă, alergare cu…mielul)

Brațul de fier (skandenberg)

Să ne unim forțele (tras cu frânghia)

Luptătorul dac (luptă pe butuci)

Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului)

Îndemânare și curaj (cățăratul pe catarg)

Cărăușii Cetății (transport apă)

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram